Acasă » Electricitate » Nuclear » Guvernul subvenţionează RAAN cu 25 milioane lei pentru achiziţia de apă grea

Guvernul subvenţionează RAAN cu 25 milioane lei pentru achiziţia de apă grea

25 mai 2015
Electricitate
Bogdan Tudorache

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) va cumpăra, în limita sumei de 25 milioane lei, apă grea de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), care va constitui stocul maxim necesar pentru unităţile I-IV de la Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă.

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne, instituţie în subordinea căreia funcţionează Administraţia, cu 25 milioane de lei, sumă necesară pentru achiziţia de apă grea. Executivul arată că suma va fi utilizată de către RAAN pentru achiziţionarea de cărbune necesar producerii aburului tehnologic, precum şi pentru cheltuielile aferente procesului tehnologic, astfel încât să se evite oprirea în avarie a instalaţiilor de producere de apă grea.

Cantităţile de apă grea care vor fi achiziţionate de ANRSPS în limita sumei aprobate se înscriu în cele cu care se constituie stocul maxim necesar pentru unităţile 1-4 de la Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă, determinat în baza studiului efectuat de proiectantul de specialitate al Centrului de Inginerie Tehnologică pentru Operaţiuni Nucleare.

Guvernul îşi motivează decizia prin faptul că producerea apei grele este un proces tehnologic cu caracter de continuitate, fapt pentru care RAAN o produce pe stoc, apa grea urmând a fi preluată de Administraţie în funcţie de necesarul stabilit.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *