Acasă » Interes general » Macroeconomie » Guvernul mută companii de 4,8 mld. euro de la Economie la Energie

Guvernul mută companii de 4,8 mld. euro de la Economie la Energie

27 ianuarie 2015
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Depozitarul Central, instituţia care face operaţiunile post tranzacţionare pentru companiile listate la bursă, informează că pachetele de acţiuni majoritare şi de control ale statului la mai multe companii energetice au fost transferate din contul Ministerului Economiei în cel al Ministerului Energiei, conform economica.net.

Valoarea de piaţă a celor nouă companii este de aproape 10,2 miliarde de euro, aproape 35% din totalul capitalizării companiilor de la BVB, iar pachetele de acţiuni ale statului valorează 4,8 miliarde de euro (21,5 miliarde de lei).

Astfel a fost aplicată OUG 86/ 2014, care prevede transferul pachetelor de 81,27% din acţiunile Nuclearelectrica, 48,78% din Electrica, 70% din Romgaz, 44,69% din Rompetrol Rafinare, 59,62% din Oil Terminal, 58,71% din transportatorul de ţiţei prin conducte Conpet Ploieşti  şi  20,63% din OMV Petrom (SNP).

Statul mai are pachete majoritare şi la companiile care administrează monopolurile transportului gazelor naturale pe conducte magistrale naţionale (Transgaz – 58,5) şi al electricităţii prin Transelectrica (58,7%).

Sursa

economica.net

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *