Acasă » Termo » Guvernul a cedat presiunilor minerilor blocați în subteran timp de 12 zile

Guvernul a cedat presiunilor minerilor blocați în subteran timp de 12 zile

15 noiembrie 2019
Minerit
Energynomics

Bogdan Tudorache

Minerii de la Uricani și Paroșeni s-au blocat 12 zile în subteran și au renunțat la grevă abia după promisiunea guvernului de a re-emite o ordonanță prin care să le fie prelungite drepturile compensatorii în cazul pensionării anticipate și disponibilizării.

Guvernul a remis energynomics.ro un comunicat prin care anunță că a aprobat pe 13 noiembrie Ordonanța de Urgență prin care se asigură veniturile lunare în completare pentru minerii care urmează să fie disponibilizați din cadrul companiilor Complexul Energetic Hunedoara și Societății Naționale de Închideri Mine.

”Situația pe care o îndreaptă Ordonanța de Urgență adoptată astăzi nu a fost rezolvată de mai bine de un an. Astfel, guvernul actual a alocat suma de 91,497 milioane de lei pentru acoperirea veniturilor lunare în completare și va fi asigurată pentru perioada 2019-2024 din bugetul asigurărilor pentru șomaj”, se arată în comunicat.

Conform Ordonanței de Urgență, venitul în completare pentru fiecare persoană este egal cu diferența dintre salariul net al acesteia din ultimele 3 luni de activitate dar nu mai mult decât nivelul salariului mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care angajatul este disponibilizat și nivelul indemnizației de șomaj din același an.

Minerii vor beneficia atât de venitul lunar în completare cât și de indemnizația de șomaj, în funcție de vechime, pentru 12, 20 sau 24 de luni.

Autor: Energynomics

Un comentariu la „Guvernul a cedat presiunilor minerilor blocați în subteran timp de 12 zile”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *