Acasă » Interes general » The Guardian: Țările bogate subvenționează „energia poluantă” în Africa

The Guardian: Țările bogate subvenționează „energia poluantă” în Africa

24 iulie 2018
Interes general
energynomics

Guvernele bogate sunt acuzate de promovarea dezvoltării combustibililor fosili în Africa, în detrimentul energiei curate. Analiza a arătat că 60% din ajutorul public pentru proiecte energetice a fost cheltuit în segmentul combustibililor fosili, în comparație cu doar 18% către surse regenerabile.

Oil Change International, un grup de advocacy pentru energia curată care a efectuat studiul, a estimat că ajutorul acordat sectorului energetic din Africa a fost de 59,5 miliarde de dolari între 2014 și 2016.

Guverne occidentale care pretind că fac tranziția dinspre combustibilii fosili spre regenerabile au continuat să finanțeze astfel de proiecte în Africa, unde comunitățile se confruntă cu cel mai mare impact din cauza schimbărilor climatice, potrivit The Guardian.

Egiptul, Angola și Africa de Sud au primit aproape jumătate din ajutorul dedicat energiei, în această perioadă.

Dintre băncile de dezvoltare regională și multilaterală și cele 10 țări examinate de studiu, China a finanțat cel mai mult sectorul energetic, cu 5 miliarde de dolari pe an, din care 88% au fost cheltuite pentru combustibilii fosili. China nu ar fi finanțat proiecte de energie regenerabilă în Africa, potrivit studiului. Aproape trei sferturi din bani au finanțat extracția de petrol și gaze, iar alte 13% au susținut producția de energie electrică pe bază de cărbune.

După China urmează Grupul Băncii Mondiale (WBG), Japonia și Germania. Raportul estimează că banca a finanțat în cea mai mare parte infrastructura combustibililor fosili pe parcursul acestei perioade, deși analiștii se așteaptă ca volumul împrumuturilor să scadă după anunțarea recentă a renunțării la finanțarea pentru petrol și gaze upstream din 2019.

Un purtător de cuvânt al Băncii Mondiale a declarat, însă, că, deși salută eforturile de cuantificare a finanțelor publice pentru energie în Africa, este în dezacord cu metodologia utilizată în raport și cifrele publicate pentru WBG.

El a spus: „Banca Mondială se angajează să ajute țările să-și îmbunătățească accesul la energie accesibilă, fiabilă și durabilă în Africa și în alte regiuni”.

El a adăugat că WBG a finanțat 25% din toate proiectele mini-rețelelor solare în țările în curs de dezvoltare, în principal în Africa și Asia de Sud, și a fost „pe cale să furnizeze investițiile totale proiectate necesare în sistemele independente de energie, în următorii patru ani „.

El a spus că Grupul Băncii Mondiale a depășit obiectivul de finanțare a schimbărilor climatice pe care l-a stabilit pentru 2020, inclusiv prin sprijinirea directă sau integrarea a 18 gigawați de energie din surse regenerabile suplimentare în rețelele electrice și mobilizarea a peste 10 miliarde de dolari în finanțarea comercială a energiei nepoluante, în ultimii doi ani.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *