Acasă » Electricitate » Grupul spaniol Gas Natural Fenosa caută cumpărător pentru distribuția de electricitate din Republica Moldova

Grupul spaniol Gas Natural Fenosa caută cumpărător pentru distribuția de electricitate din Republica Moldova

8 februarie 2018
Distribuţie
energynomics

Grupul spaniol Gas Natural Fenosa a anunțat oficial că a început procedurile pentru vânzarea activelor sale din Republica Moldova. Tranzacția este estimată optimist la circa 500 de milioane de euro, de site-ul spaniol http://www.eleconomista.es.

Compania se străduiește constant să-și revizuiască și optimizeze portofoliul de afaceri, precum și activitățile și deținerile sale non-strategice, scrie în comunicatul de presă privind rezultatele financiare ale grupului în 2017. “În baza acestei revizuiri strategice a poziționării internaționale, compania a decis să întreprindă procese competitive de vânzare a afacerilor sale de distribuție a energiei electrice din Moldova și producere a energiei electrice în Kenya.”

Zvonuri cu privire la această intenție au apărut anterior la jumătatea lunii ianuarie. Presa din Republica Moldova anunța că printre potențiali cumpărători ar fi un miliardar ceh, precum și un om de afaceri din Republica Moldova, informații neconfirmate.

În 2017, profitul net al grupului Gas Natural Fenosa a atins 1,36 de miliarde de euro, în creștere cu 1%, pe fondul unui profit înainte de taxe (EBITDA) în scădere cu 16,1%, “din cauza întreruperilor” înregistrate în Italia (distribuție și comercializare de gaze naturale), Columbia (distribuție de gaze naturale), Republica Moldova (distribuție de energie electrică) și Kenia (producția de energie electrică).

Gas Natural Fenosa furnizează energie electrică pentru mai mult de 20 milioane de clienți în peste 30 de țări ale lumii. În Republica Moldova are circa 878.000 de clienți, cu o cotă de piață de 70%.

În 2016, prin entitatea sa de  furnizare a energiei electrice, Gas Natural Fenosa a vândut 2,91 GWh în Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *