Acasă » Interes general » Digitalizare » Grupul Enel sprijină digitalizarea sectorului de distribuție a energiei electrice din India

Grupul Enel sprijină digitalizarea sectorului de distribuție a energiei electrice din India

6 martie 2023
Digitalizare
energynomics

Grupul Enel, prin intermediul companiei sale afiliate Gridspertise, a semnat două memorandumuri de înțelegere (MoU) cu Tata Power Delhi Distribution Limited (Tata Power-DDL), pentru a contribui la accelerarea transformării digitale a rețelelor de distribuție a energiei electrice din India. Semnarea memorandumurilor de înțelegere a fost anunțată de Antonio Cammisecra, șeful Enel Grids, în cadrul mesei rotunde de afaceri India-Italia, prezidată de vicepreședintele Consiliului de Miniștri al Italiei și ministru al Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, Antonio Tajani, și de ministrul indian al Comerțului și Industriei, Piyush Goyal.

Masa rotundă de afaceri a avut loc la New Delhi, în marja vizitei oficiale a președintelui Consiliului de Miniștri al Italiei, Giorgia Meloni, și a întâlnirii bilaterale cu prim-ministrul Indiei, Narendra Modi.

Poziția de lider internațional a Grupului Enel în implementarea rețelelor digitale și inteligente se întinde pe mai bine de două decenii și a făcut ca rețeaua italiană să fie una dintre primele din lume care a a adoptat cu succes contoare inteligente la nivel național. Din 2021, expertiza Grupului Enel în domeniul digitalizării rețelelor electrice a fost încorporată într-o companie dedicată, odată cu crearea Gridspertise, care este în prezent operată în regim de control comun cu CVC Capital Partners.

Gridspertise a încheiat două acorduri cu Tata Power-DDL, o societate mixtă între Tata Power și Guvernul Teritoriului Capitalei Naționale din Delhi. Unul dintre acorduri vizează accelerarea digitalizării și automatizării posturilor de transformare și prevede ca Tata Power-DDL să se alăture programului internațional de co-creare a dispozitivului QEd – Quantum Edge®, proprietate a Gridspertise. Acest program de colaborare are ca scop dezvoltarea de noi aplicații și modele de utilizare pentru dispozitivul inovator all-in-one-device, iar Tata Power-DDL va fi implicată în adaptarea acestuia la contextul indian. QEd permite operatorilor de rețele de distribuție să ruleze funcționalități cheie ‘on the edge’, virtualizând un număr tot mai mare de servicii de afaceri într-un mod simplu, reducând cantitatea de echipamente necesare în posturile de transformare, contribuind astfel la operațiuni de rețea mai durabile.

Cel de-al doilea acord vizează implementarea celei mai recente tehnologii de contorizare a Gridspertise în cadrul unui proiect pilot în rețeaua Tata Power-DDL, testarea și evaluarea noii tehnologii hibrid de contorizare inteligentă, care dispune de un canal dublu de comunicare (prin intermediul comunicațiilor hibride Power Line Communication și radiofrecvență) în condiții reale, pe teren.

„Acordurile anunțate în timpul mesei rotunde de afaceri India-Italia sunt rezultatul anilor de colaborare strânsă între Grupul Enel și principalele organizații indiene din sectorul energetic. Astăzi, datorită colaborării dintre Tata Power-DDL și compania noastră afiliată Gridspertise, ne reafirmăm angajamentul de a sprijini procesul de tranziție energetică a Indiei și, în special, planurile ambițioase de contorizare inteligentă și digitalizare ale țării, cu scopul de a moderniza rețelele de distribuție existente, de a spori performanța și calitatea, într-o țară în care creșterea demografică și cea economică conduc la electrificare”, a spus Antonio Cammisecra, Directorul Enel Grids.

„După deschiderea birourilor Gridspertise în India suntem mândri să ne intensificăm colaborarea cu Tata Power-DDL în domenii cruciale cum ar fi contorizarea inteligentă și automatizarea posturilor de transfromare, cu ajutorul tehnologiei noastre de ultimă generație de tip edge computing. În plus, prin intermediul portofoliului nostru unic de soluții de digitalizare, suntem pregătiți să colaborăm cu sectorul de distribuție indian pentru a îmbunătăți performanța rețelei, a reduce pierderile tehnologice și comerciale, precum și întreruperile frecvente de energie electrică cauzate de fenomene climatice nefavorabile sau de lipsa de comunicare în timp real”, a adăugat Robert Denda, CEO Gridspertise.

Acordurile anunțate vin în completarea prezenței deja semnificative a Enel Green Power în India. Prezentă în această țară din 2015, compania are aproximativ 150 de angajați și deține parcuri eoliene care funcționează în statele Gujarat și Maharashtra, având o capacitate totală de 340 MW, precum și o centrală solară fotovoltaică în statul Rajasthan, cu o capacitate de 420 MW. În plus, Enel Green Power i-a fost atribuit – prin licitații naționale – un proiect eolian de 190 MW care urmează să fie dezvoltat în statul Karnataka.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *