Acasă » Interes general » Greenpeace lansează campania “Stop Putin! Stop combustibililor fosili din Rusia!”

Greenpeace lansează campania “Stop Putin! Stop combustibililor fosili din Rusia!”

15 aprilie 2022
Interes general
Bogdan Tudorache

Greenpeace România face apel la Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să impună imediat un embargo asupra combustibililor fosili rusești și la Prim-Ministrul României, Nicolae Ciucă, să pună capăt importurilor acestora în România.

”Statele membre ale Uniunii Europene au plătit Rusiei, de la începutul invaziei peste 31 de miliarde de euro pentru achiziția de combustibili fosili. Încă din primele zile ale războiului absurd pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, Greenpeace a dezvăluit legătura toxică dintre industriile combustibililor fosili și alimentarea războiului, dar și felul în care acestea alimentează conflicte, distrug vieți și agravează criza climatică. Rosneft, principala companie petrolieră din Rusia și una dintre cele mai mari din lume, condusă de fostul adjunct al lui Putin, Igor Secin, este un furnizor major de combustibil pentru armata rusă. De fiecare dată când cumpărăm combustibili fosili rusești, nu contribuim doar financiar la acest război, ci efectiv menținem echipamentele militare în funcțiune”, se arată în comunicatul Greenpeace. Rosneft și companiile subsidiare Rosneft-Aero și Transneft livrează combustibili armatei ruse de dinainte de invazie și până azi.

Peste 4,6 milioane de refugiaţi ucraineni şi-au părăsit ţara după invazia militară comandată de preşedintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, conform, Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR). ONU a estimat la 7,1 milioane numărul persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei, și peste 1.600 de civili ucraineni care și-au pierdut viața.

”Greenpeace și-a arătat susținerea față de Ucraina în majoritatea capitalelor lumii: am organizat proteste pentru pace, am oprit vase rusești care transportau combustibili fosili, am atras atenția politicienilor europeni și celor din România, am răspuns rapid și ne-am pus la dispoziție birourile pentru a caza, hrăni și proteja refugiați. Alături de peste 600 de organizații din peste 55 de state din toată lumea, am semnat manifestul ‘Stand with Ukraine’, pentru a opri dependența globală de combustibilii fosili care care alimentează mașinăria de război a lui Putin. SUA, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia și Japonia au anunțat deja embargou asupra resurselor fosile din Rusia. E timpul să o facă și România. Cu curaj și determinare, nu mereu în coada listei”, susține organizația de mediu.

Pentru a opri acest război, este nevoie însă de  cooperare europeană și de un embargo total și imediat asupra combustibililor fosili rușești, precum și să urgentăm investițiile în energie regenerabilă și eficiență energetică. În acest moment, România, deși este mult mai independentă energetic față de multe alte state europene, ocupă un loc pe lista rușinii și contribuie cu miliarde de euro, prin combustibilii achiziționați, la crimele de război din Ucraina.

“Trebuie să renunțăm imediat la importurile de resurse fosile din Rusia. Toate ezitările și întârzierile politicienilor se traduc în pierderi de vieți omenești Este momentul ca guvernele noastre să-și asume decizii curajoase, să taie răul de la rădăcină, să pună capăt războiului și să poată vorbi cu demnitate despre realul ajutor dat Ucrainei. Banii pe care îi plătim Rusiei sunt direct răspunzători pentru alimentarea războiului. Acești bani sunt mânjiți cu sângele civililor nevinovați. Acești bani ar putea fi investiți în energie regenerabilă, curată, energia păcii, însă politicienii noștri dau dovadă de lașitate“, spune Vlad Cătună, coordonator Campanie Climă și Energie.

La două zile după ce Putin a lansat războiul din Ucraina, Svitlana Krakovska, om de știință și membru al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a declarat: „Schimbările climatice cauzate de activitățile umane și războiul din Ucraina sunt alimentate de combustibilii fosili și de dependența noastră de aceștia”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.