Acasă » Interes general » Ghinea: Departamentul pentru monitorizarea programelor, o suprastructură care va afecta implementarea PNRR

Ghinea: Departamentul pentru monitorizarea programelor, o suprastructură care va afecta implementarea PNRR

15 februarie 2022
Interes general
energynomics

Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR, susține că Departamentul pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene este o “suprastructură” care va afecta implementarea PNRR.

“Ideile şi proaste şi puţine nu mor niciodată. Aşadar, se face agenţie la Guvern de fonduri UE. Avem şi minister de fonduri UE, fix cu aceleaşi atribuţii. Am tot sperat că această fantezie, care era doar pofta lui Marcel Boloş pe când era consilier la Nicolae Ciucă, ca să aibă şi el propria lui jucărie, va muri odată ce omul a ajuns ministru. Se vor călca pe picioare noua structură şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene? Evident. Va afecta implementarea PNRR? Evident, da, va avea impact şi asupra PNRR”, declară Cristian Ghinea, conform unui comunicat USR.

Potrivit acestuia, ministerele nu vor mai raporta la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ci “direct la noul departament” înfiinţat în subordinea premierului, motiv pentru care MIPE îşi va “pierde capacitatea de control” şi autoritatea în faţa ministerelor.

“Sistemul de management este parte din PNRR, e capitol separat, conform regulamentului european. A trebuit să arătăm, să negociem şi agreăm cine- ce face pentru a aplica PNRR. Acum, apare o nouă structură. A fost creată fără consultarea Comisiei Europene. Evident, fură atribuţii de la MIPE. Dar nu are şi răspundere. Au făcut, ca de obicei, un balamuc. În tot timpul negocierilor, Comisia a fost îngrijorată de ‘talentul’ nostru de a disipa răspunderea şi autoritatea. Rolul MIPE de coordonator e clar în PNRR. Acum i-au pus un capac: 25 de posturi care supraveghează MIPE”, a precizat fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, potrivit Agerpres.

Conform lui Ghinea, Guvernul nu a angajat încă la MIPE “nici jumătate” dintre oamenii care ar trebui să lucreze la direcţia PNRR, iar prin înfiinţarea noului departament se creează un al doilea “volan” de coordonare.

“Va fi această agenţie umplută cu nepoţi, fini şi amante? Evident. Guvernul încă nu a angajat la MIPE nici jumătate dintre oamenii care ar trebui să lucreze la direcţia PNRR. În schimb, face o suprastructură la Guvern ca să îi supravegheze, cu 25 de posturi! Oameni la muncă nu se grăbesc să ia. Banii pe care ne-am chinuit să îi aducem stau nefolosiţi. Prioritatea Coaliţiei: să facă încă o agenţie să îi supravegheze pe ceilalţi. Vrea aripa Ciucă din PNL să aibă propria jucărie pe fonduri UE pentru că aripa Cîţu are MIPE? Evident. Va ajuta asta absorbţia şi buna folosire a banilor europeni? Evident, nu. Când ai două volane, iese prost”, mai declară Cristian Ghinea.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, înfiinţarea Departamentului pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, care va funcţiona în subordinea premierului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *