Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Gheorghe, Petrom: „Am început discuţiile tehnice cu autorităţile pentru redevenţe”

Gheorghe, Petrom: „Am început discuţiile tehnice cu autorităţile pentru redevenţe”

14 mai 2014
Consumatori
energynomics

Petrom a început discuţiile tehnice cu autorităţile referitoare la redevenţe, spune Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, într-un interviu acordat economica.net.

Gheorghe susţine că trebuie avute în vedere exploatările vechi şi specificul local, întrucât compania nu are „acel segment de piaţă cu zăcăminte deja dezvoltate, cu o continuitate de producţie fără să mai necesite investiţii majore”, ci „segmente foarte costisitoare”.

Petrom crede în independenţa energetică pe piaţa gazelor.

„La noi sunt două extreme: fie avem zăcăminte bătrâne, mici şi cu o calitate mai joasă, fie teritorii neexplorate până acum, cum ar fi foraje la mare adâncime onshore sau offshore. Ori eşti foarte “bătrân” şi atunci costă mult pentru că ai producţia foarte mică şi trebuie să cheltuieşti mult ca să scoţi cât mai mult din acele zăcăminte, ori ai teritorii necunoscute, ca Marea Neagră sau adâncimi de peste 4.000 de metri pe uscat”, spune Gheorghe.

Un alt factor de care trebuie să se ţină cont la stabilirea redevenţelor este sistemul de taxare din petrol şi gaze, foarte variat de la o ţară la alta.

„Orice ţară tine seama de situaţia pieţei şi de ceea ce înseamnă strategia sa. O ţară poate vrea să reducă dependenţa energetică, alta vrea să devină un campion zonal, alta vrea să nu depindă de un anumit furnizor. Fiecare ţară va alege o structură optimă a taxării, optimă pentru ea. Modalităţile de taxare sunt cele cunoscute, fie la nivel de redevenţe, determinate de volum şi preţul taxat, ca la noi, fie pe bază de profit, un anumit procent, fie la nivel de venituri, cum a fost taxarea aceasta suplimentară la noi pentru gaze. Pornind de aici, sunt tot felul de variante: poţi permite deduceri pentru o anumită categorie de zăcăminte, cele foarte mici, fie pentru anumite companii care investesc în domenii neatractive”, spune Gheorghe.

„Noi avem discuţii tehnice cu toate autorităţile implicate ca să ia o decizie informată, nu doar una emoţională, ci bazată pe o informaţie economică şi comercială care să le conducă la obiectivul pe care îl are statul. Or, din declaraţiile pe care le-am auzit, statul vrea să stimuleze investiţiile în sectorul energetic, dar şi să-şi crească veniturile la buget. Strategia pe care o înţelegem noi este că vor veni cu propuneri care să ducă la creşterea veniturilor, dar care să nu reducă din capacitatea de investire a operatorilor mari din această piaţă”, a mai afirmat CEO-ul Petrom.

Important nu e procentul de redevenţă, ci tot pachetul de taxare

Gheorghe susţine că Petrom nu poate să oprească activitatea investiţională în funcţie de incertitudinea cadrului fiscal. Însă nu se ştie cu cât va creşte pachetul de redevenţe, acum situat la aproape 7% din producţie.

„Zăcămintele care au un randament al investiţiei mai mic nu vor trece în această perioadă. Mergem pe acelea care oferă volume mai mari din potenţiala dezvoltare. Pe de altă parte, în discuţiile cu autorităţile, nu ne permitem să dăm o cifră. Ar fi iresponsabil”, spune ea.

„Important nu e procentul de redevenţă, este tot pachetul de taxare. Pentru noi, important este cashflow-ul care să ne permită să investim. Nu o să avansăm o cifră, până când nu ni se va propune un pachet, cu tot ce înseamnă taxarea pentru noi.  În momentul în care avem propunerea, noi facem simulări şi vom da o reacţie autorităţilor spunând dacă ne putem permite să continuăm investiţiile sau nu. La acest moment, e important de ştiut că sunt 77 de resurse naturale din România, iar 85-90% din ce se colectează în total ca redevenţe vin din petrol şi gaze.”

Petrom crede în independenţa energetică pe piaţa gazelor, iar pe măsură ce criza din Ucraina se adânceşte, „în actualul context internaţional, această independenţă devine mult mai valoroasă pentru orice Guvern.”

„Ştiţi că, cu acest miliard pe care îl investim noi, şi cu restul operaţiunilor, noi reprezentăm până la 5% din PIB, direct, indirect şi indus. Suntem 4,5%-5% din forţa de muncă din această ţară, tot aşa, direct, indirect şi indus. Nu mai vorbesc despre bugetul de stat: 10-11% din veniturile bugetului de stat neconsolidat, care înseamnă investiţii publice. Suntem în continuare cel mai mare investitor: 40% din gazul şi combustibilul din această ţară vine de la o singură companie, aşadar aceste investiţii nu sunt importante doar pentru noi, ci pentru continuarea creşterii economiei”, a mai spus Gheorghe.

Sursa
economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *