Acasă » Electricitate » Germania revine la cărbune, în detrimentul gazelor

Germania revine la cărbune, în detrimentul gazelor

5 august 2022
Electricitate
energynomics

Începând din această săptămână, centralele germane pe bază de cărbune reîncep operațiunile. Centralele fuseseră închise treptat din cauza impactului climatic extrem de dăunător asupra unei lumi deja devastate de încălzirea globală, potrivit DW. Ținta Germaniei a fost eliminarea treptată a energiei electrice generate pe cărbune până în 2038.

Însă acum Guvernul german e nevoit să ia o măsură dificilă și să permită energiei pe bază de cărbune să reintre în rețea. Se speră că aceasta va înlocui electricitatea pe bază de gaze, care reprezintă în prezent aproximativ 10% din mixul energetic general al Germaniei.

Cancelarul Olaf Scholz a vorbit despre măsuri temporare de urgență „impuse pentru o perioadă foarte scurtă de timp, care nu înlătură cu nimic obiectivele noastre climatice”.

„Ceea ce nu trebuie să se întâmple este să alunecăm într-o renaștere globală a energiei fosile, și în special a cărbunelui”, a avertizat cancelarul.

Dar, la prima vedere, datele globale de anul trecut par să sugereze că exact asta se întâmplă: niciodată până acum lumea nu a folosit atât de mult cărbune pentru a genera atâta energie electrică. Iar Agenția Internațională pentru Energie (IEA) avertizează că același model de cerere mare și producție ridicată se va repeta și în acest an.

Alexander Bethe, președintele Consiliului de Administrație al Asociației Importatorilor de Cărbune din Berlin, este sigur de asta: „În această iarnă, vom importa cu siguranță peste 30 de milioane de tone de cărbune pentru a menține centralele noastre în funcțiune. Aceasta ar însemna o creștere de 11% față de 2021.”

Înainte de războiul din Ucraina, 50% din cărbunele pentru centralele germane era importat din Rusia. Dar pe 9 aprilie UE a impus Rusiei o interdicție a vânzărilor și importurilor de cărbune și petrol, deși fără efect imediat. Petrolul va fi livrat până la sfârșitul anului, în timp ce transporturile de cărbune pot fi livrate și descărcate doar până pe 10 august.

Identificarea altor furnizori nu reprezintă o problemă, spun importatorii germani de cărbune. Aceștia includ surse din Africa de Sud, Australia, SUA, Columbia și Indonezia, spune Bethe. Dar aceste tipuri de cărbune au fiecare caracteristici și calități diferite, explică el. Așadar, va fi important de văzut care mix va fi cel mai bun pentru centralele germane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.