Acasă » Electricitate » Germania: Prima centrală pe cărbune „reintrodusă în sistem”, gata să înlocuiască gazul în criza aprovizionării

Germania: Prima centrală pe cărbune „reintrodusă în sistem”, gata să înlocuiască gazul în criza aprovizionării

3 august 2022
Electricitate
energynomics

Prima centrală din rezerva de capacitate a Germaniei este gata să repornească operațiunile pentru a înlocui centralele pe gaze naturale, în contextul crizei de aprovizionare a țării cu combustibili fosili, cauzată de războiul din Ucraina. Uzina pe cărbune Mehrum din Saxonia Inferioară, pusă sub control la sfârșitul anului 2021 și deținută de compania cehă EPH, ar fi până acum singura „reintrodusă în sistem”, a declarat operatorul federal de rețea (BNetzA) agenției de presă dpa într-un articol publicat de Zeit Online, conform CLEW. Operatorii centralei au declarat pentru dpa că se așteaptă la o reconectare rapidă la rețea a centralei de 690 de megawați (MW), care este capabilă să alimenteze cu energie electrică până la jumătate de milion de gospodării. Mai multe companii energetice au spus că intenționează să repornească producția de energie pe bază de cărbune pentru a înlocui gazul. Centralele pe gaz au acoperit aproximativ 15% din producția de energie a Germaniei în prima jumătate a anului 2022, în timp ce cea mai mare parte a consumului de gaz este destinată producției de căldură și proceselor industriale.

Ministrul de Finanțe german Christian Lindner, de la Partidul Liber Democrat (FDP), pro-business, a propus săptămâna trecută să pună capăt producției de energie cu gaz pentru a economisi combustibilii fosili pentru alte utilizări, o idee respinsă ca fiind impracticabilă de către Ministerul Economiei și Climei, condus de Partidul Verzilor. „Există centrale pe gaze relevante din punct de vedere sistemic”, a spus ministerul, denumind nevoia de gaz ca fiind o „realitate a sistemului de electricitate care trebuie recunoscută” dacă se dorește a se evita întreruperile de curent.

Guvernul Germaniei a adoptat un regulament care permite operatorilor anumitor centrale pe cărbune să-și reactiveze temporar unitățile pentru a contribui la reducerea consumului de gaze naturale în sectorul energetic. Centralele pe cărbune, de exemplu cele care au aplicat cu succes la licitații de eliminare treptată, în cadrul programului german de renunțare la cărbune pentru anii 2022 sau 2023, pot astfel reveni pe piață. Datorită costurilor mai mici, acestea ajută la eliminarea gazului de pe piață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *