Acasă » Electricitate » Distribuţie » Gerea: Investiții necesare la Carei, după căderea sistemului de electricitate

Gerea: Investiții necesare la Carei, după căderea sistemului de electricitate

Problemele cu alimentarea cu energie din Carei au fost cauzate de cablurile de alimentare care sunt mult subdimensionate, dar problema era cunoscută și cei care au dat dovadă de indolență și pasivitate vor fi pedepsiți, a declarat ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, conform Agerpres.

“Dacă discutăm din punct de vedere tehnic, au plesnit toate cablurile de alimentare. Dar părerea mea e că la baza acestui accident nefericit stă indolența celor care trebuiau să aibă grijă să promoveze invesțiile necesare în timp util în așa fel încât să nu se ajungă în această situație. Cei de la Electrica Transilvania Nord împreună cu factorii locali care trebuiau și ei să sesizeze. Această problemă a cablului de 6 kV se știe de foarte multă vreme. România a trecut la cablurile de 20 de kV cu mult timp în urmă, deci problema era cunoscută. (…) De săptămâna viitoare corpul de control al ministrului va merge acolo și va analiza ce s-a întâmplat și vom identifica vinovații prin indolență și pasivitate și îi vom pedepsi pe toți”, a precizat Andrei Gerea.

Pentru 9.000 de locuitori din municipiul Carei, electricitatea s-a oprit chiar din seara zilei de 31 decembrie, din cauza unor avarii la rețeaua de alimentare, veche de zeci de ani.

El a mai spus că a aflat, cu această ocazie, că mai sunt anumite zone, nu multe, unde se mai alimentează cu cabluri de 6 kW. “Vom face o analiză de urgență și vom vedea care sunt măsurile care se impun. Nimeni în acest Guvern nu tolerează indolența și incompetența”, a declarat ministrul Energiei.

Directorul Electrica Satu Mare, Mircea Tămaș, a afirmat vineri, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, că s-a intervenit de mai multe ori la rețeaua veche. Prima defecțiune a apărut în 30 decembrie, fiind remediată, dar, în 31 decembrie, au apărut încă două defecțiuni și pe cablurile de rezervă, astfel că lucrurile s-au agravat.

„Lucrările au început imediat. S-a lucrat nonstop, oamenii au lucrat toată noaptea de Revelion și, de atunci, se lucrează încontinuu. S-au reușit reparații succesive de cabluri de rezervă și s-au pus sub tensiuni. Din păcate, unul a cedat după trei ore, celălalt după 10 ore. Motivele sunt de ordin tehnic, se poate invoca și sarcina importantă, dar și nivelul de calitate al acestor instalații se pare că lasă mult de dorit”, a declarat Tămaș.

Potrivit acestuia, s-a lucrat cu două echipe pe alimentarea principală și cu o altă echipă pe o linie secundară. Primarul Careiului, Eugen Kovacs, a spus că sunt zone unde, în ultimii ani, s-a intervenit de zeci de ori, singura soluție fiind înlocuirea întregii linii, veche din anii ’70.

Prefectul Eugeniu Avram a solicitat tragerea la răspundere a celor vinovați de faptul că nu s-a făcut această investiție de ani de zile și a cerut autorităților implicare maximă pentru rezolvarea problemei.

La fața locului au intervenit echipe ale Electrica din Satu Mare, Bihor și Maramureș. Au fost afectate 29 de posturi de transformare și 3.000 de clienți, însumând peste 9.000 de locuitori. Spitalul din Carei a funcționat pe generator.

Un comentariu la „Gerea: Investiții necesare la Carei, după căderea sistemului de electricitate”

  1. SA LASAM INTOXICATIILE CU CABLURILE VECHI . EXISTA CABLURI F BUNE DUPA 50 DE ANI. ACOLO A FOST O SUPRAINCARCARE PESTE LIMITA DE PROTECTIE PROST REGLATA PENTRU ACELE CABLURI SUBTERANE
    DACA GEREA TRIMITE ACOLO INSPECTORI CU EXPERIENA SI STUDII DE RESORT .(nu cred ) .. AIA O SA CITEASCA REGISTRUL CABLURILOR SI INCA CATEVA DOCUMENTE DE UZ INTERN .. . SUNT SIGUR CA DEFECTUL ESTE CANTONAT IN POLITIZAREA CU LIPITORI DE AFISE PANA LA FEMENIA DE SERVICIU. DECI LA CAREI A FOST O „SITUATIE NORMALA” URMEAZA SI ALTELE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *