Acasă » Petrol și Gaze » Gazprom pornește lucrările la Nord Stream 2 în Germania, negociază Turkish Stream

Gazprom pornește lucrările la Nord Stream 2 în Germania, negociază Turkish Stream

17 mai 2018
Petrol și Gaze
Energynomics

În timp ce consorțiul condus de Gazprom a pornit lucrările la gazoductul Nord Stream 2 în Germania, rușii poartă discuții cu autoritățile din Turcia cu privire la ruta pe care o va urma cea de-a doua linie a gazoductului Turkish Stream. Lucrările premergătoare construcției secțiunii offshore a gazoductului Nord Stream 2 au debutat marți în Germania, a anunțat consorțiul condus de grupul rus Gazprom care este responsabil pentru acest proiect, cu câteva zile înaintea vizitei cancelarului german în Rusia, transmite AFP.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom și un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcția a încă două conducte pe lângă cele două deja existente.

”Nord Stream 2 AG a demarat astăzi lucrările offshore pregătitoare pentru amplasarea ulterioară a conductelor în golful Greifswald’ de pe coasta Mării Baltice, a anunțat marți consorțiul responsabil pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2. ‘Toate lucrările sunt executate pe baza aprobărilor eliberate pentru construcția și exploatarea gazoductului Nord Stream 2 în apele teritoriale ale Germaniei”, se mai arată în comunicatul de presă citat de Agerpres.

De asemenea, au început lucrările pregătitoare și în Finlanda ca urmare a aprobărilor emise de autoritățile finlandeze, precizează comunicatul. Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream-2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Însă mai multe țări din Estul Europei, în frunte cu Polonia, se opun proiectului Nord Stream 2, care ar urma să ducă la diminuarea tranzitului gazelor naturale rusești via Ucraina, denunțând implicațiile politice ale proiectului.

Negocieri pentru Turkish Stream

Gazprom poartă discuții cu autoritățile din Turcia cu privire la traseul secund al Turkish Stream, Turciei, a declarat luni directorul general adjunct al Gazprom, Vitaly Markelov, conform Itar Tass. Cu o lungime de 900 de kilometri, gazoductul Turkish Stream va lega Anapa de regiunea Thracia de pe coasta turcească a Mării Negre. Una din cele două linii ale gazoductului este destinată aprovizionării pieței din Turcia cu gaze naturale rusești iar cea de-a doua ar urma să transporte gaze naturale către țările din sudul și sud-estul Europei. Fiecare din cele două linii ale gazoductului Turkish Stream ar urma să aibă o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an. Costul total al proiectului este estimat la 11,4 miliarde de euro.

”Cu privire la cea de-a doua linie, gradul de finalizare al segmentului rusesc este unul ridicat….Cu privire la trecerea conductei pe teritoriul Turciei, în prezent purtăm negocieri cu partea turcă cu privire la implementarea acestui proiect”, a spus Vitaly Markelov.

Anterior, președintele Gazprom, Alexander Medvedev, declarase că în viitorul apropiat compania va stabili în mod definitiv ruta pentru cea de-a doua linie a gazoductului Turkish Stream, linie destinată aprovizionării țărilor din Sudul și Sud-Estul Europei. Potrivit lui Medvedev există două opțiuni principale care sunt în prezent discutate. Printre potențialele piețe ale celei de-a doua linii a gazoductului Turkish Stream, Medvedev a menționat Grecia, Italia, Bulgaria, Serbia și Ungaria.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *