Acasă » Petrol și Gaze » Gazprom preia compania naţională de gaze din Kirghistan

Gazprom preia compania naţională de gaze din Kirghistan

12 decembrie 2013
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Parlamentul din Kirghistan a aprobat miercuri preluarea de către grupul rus Gazprom a companiei naţionale de gaze, împovărată de datorii de peste 40 de miliarde de dolari, la preţul de 1 dolar, relatează RIA Novosti.

Decizia, susţinută de 78 din cei 120 de parlamentari kirghizi, conferă Moscovei controlul total asupra companiei de gaze, în schimbul garantării livrărilor de energie. Discuțiile au fost inițiate încă de anul trecut, când o delegație condusă de  președintele kirghiz Almazbek Atambayev s-a întâlnit la sediul Gazprom cu membrii companiei conduse de Alexey Miller (foto). Conform Gazprom, Kirghizstanul deține rezerve de 6 miliarde de metri cubi de gaze.

Potrivit acordului, Gazprom va deţine controlul asupra conductelor, centralelor de distribuţie a gazelor şi a facilităţilor subterane de stocare.

Gazprom s-a angajat să investească 20 de miliarde de ruble (610 milioane dolari) în modernizarea infrastructurii companiei, în următorii cinci ani.

Grupul rus va prelua totodată şi datoriile de peste 40 de miliarde de dolari ale companiei de gaze. Statul kirghiz a avut dificultăţi tot mai mari de continuare a aprovizionării cu gaze din cauza creşterii datoriilor către statele vecine Kazahstan şi Uzbekistan.

În urma acordului, Gazprom obţine controlul total asupra sectorului gazelor din Kirghistan. Totuşi, acordul prevede că grupul rus poate transporta gaze folosind doar conducte care aparţin statului kirghiz.

Guvernul din această ţară va putea să se angaje în mod independent în activităţi de transport al gazelor sau să susţină, în viitor, investitorii în acest sector. De asemenea, statul va avea dreptul să răscumpere activele de gaze kirghize, în 25 de ani.

În ultimul deceniu Kirghistanul a fost afectat de conflicte politice şi doi preşedinţi au fost înlăturaţi de la putere de revolte populare.

Kirghistanul, cu o poziţie strategică, la graniţă cu China, găzduieşte o bază militară rusă şi una americană. Luna trecută, Parlamentul kirghiz a cerut armatei americane să evacueze baza până în iulie 2014.

Recent, Rusia a convenit extinderea cu 15 ani a contractului de închiriere a bazei sale militare în această ţară, în cadrul unui pachet de măsuri care include ştergerea unei datorii kirghize de 500 de milioane de dolari.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *