Acasă » Petrol și Gaze » Gazprom mizează pe prețuri mici pentru a-şi menţine cota de piaţă în Europa

Gazprom mizează pe prețuri mici pentru a-şi menţine cota de piaţă în Europa

28 februarie 2017
Consumatori
energynomics

Rusia va păstra Europa agățată de gazele sale naturale în următorii ani, folosind rezervele sale imense și costurile scăzute de producție din Siberia, pentru a menține prețuri atractive, comentează Bloomberg, pornind de la ultimele informaţii transmise de grupul rus Gazprom.

Alexander Medvedev, directorul general adjunct al gigantului rus, a explicat în cadrul unei întâlniri desfășurate în Singapore că Europa a fost și va rămâne piața prioritară a Gazprom. ”Încă nu vedem cine ar putea oferi clienților europeni gaze naturale la tarife atât de convenabile”.

”Cota de piață a Gazprom se va menține sau va crește ușor, până în 2025, la aproximativ 35%, deoarece producția scade în UE. Furnizările către Asia prin gazoducte vor începe cel mai devreme în 2019”, le-a confirmat investitorilor în cadrul aceleași întâlniri, Oleg Aksyutin, membru al conducerii companiei ruse, potrivit sursei citate.

Deși piața globală așteaptă accelerarea fluxului de gaze naturale lichefiate (LNG) din Australia și SUA, Gazprom crede că majoritatea cumpărătorilor vor proveni din Asia și America, așa cum s-a întâmplat anul trecut, a mai explicat Alexander Medvedev.

La rândul său, directorul general al grupului rus, Alexei Miller, a anunțat recent că, în 2016, cota de piață a Gazprom în Europa s-a majorat cu trei puncte procentuale, ajungând la 34%. „Am înregistrat o cantitate record de gaze furnizate statelor din afara fostei Uniuni Sovietice. În 2016, creșterea a fost de 12,5%, aproape de 180 miliarde metri cubi de gaz, o performanță record. Prin urmare, cota de piața a Gazprom pe piața europeană s-a majorat cu 3%, la 34%”, a afirmat șeful Gazprom.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a raportat un profit net de 102,2 miliarde ruble (1,7 miliarde de dolari) pentru perioada iulie-septembrie 2016, peste estimările analiștilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *