Acasă » Interes general » Gazprom: Criza din Ucraina nu a afectat tranzitul gazului rusesc spre Europa

Gazprom: Criza din Ucraina nu a afectat tranzitul gazului rusesc spre Europa

27 martie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

Operaţiunile Gazprom din Belarus şi Ucraina nu au fost afectate de criza politică din Ucraina, a declarat, miercuri, directorul financiar de la Gazprom, Andrei Kruglov, care a adăugat că nu există probleme cu tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa, transmite Reuters.

„Situaţia din Ucraina nu ne-a afectat afacerile din Ucraina sau din Belarus. Nu vedem niciun fel de probleme cu tranzitul gazelor în acest moment şi sperăm că nici nu vom vedea”, a declarat Kruglov, într-o conferinţă de presă organizată la Minsk.

De asemenea, Kruglov a spus că planurile financiare ale Gazprom pentru 2014 au rămas nemodificate, în pofida crizei din Ucraina.

În luna decembrie a anului trecut, consiliul director al grupului rus Gazprom a aprobat programul de investiţii pentru 2014. Acest program prevede investiţii de 806 miliarde ruble (25 de miliarde de dolari), mai mici faţă de cele 1.030 miliarde de ruble alocate în acest sens în 2013, conform Agerpres.

Cheltuielile de capital pentru 2014 sunt estimate la 701,11 miliarde ruble, la care se adaugă investiţii financiare pe termen lung în valoare de 104,89 miliarde ruble.

Veniturile totale din operaţiuni şi activitatea de investiţii ar urma să se ridice anul viitor la 5.552 miliarde ruble, în timp ce cheltuieile se vor ridica la 5.651 miliarde de ruble, iar împrumuturile la 90 de miliarde de ruble, rezultând un surplus net de 500 de milioane de ruble.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *