Acasă » Petrol și Gaze » Gazprom adaugă noi rezerve de gaze, lansează noi licitații

Gazprom adaugă noi rezerve de gaze, lansează noi licitații

energynomics

Gigantul rus Gazprom va porni exploatarea unor noi rezerve majore de gaze în acest an și ar putea organiza mai multe licitații pentru a vinde gaze pe piețele centrale europene, a declarat directorul executiv al Gazprom Export, Elena Burmistrova, citat de Reuters.

Gazprom intenționează să-și majoreze rezervele de gaze cu 470 de miliarde de metri cubi în 2017, în urma unor noi evoluții în Siberia, Peninsula Yamal și în jurul insulei Sahalin, potrivit lui Burmistrova.

„Acesta este motivul pentru care Gazprom investește în infrastructuri noi precum Nord Stream II și Turkish Stream”, a declarat Burmistrova, citată de Reuters și oilprice.com.

Luna trecută, Nord Stream 2 AG – compania de proiect al cărui acționar unic este Gazprom – a semnat contractele de finantare pentru proiectul de conductă Nord Stream 2 cu ENGIE, OMV, Shell, Uniper si Wintershall. Cele cinci companii europene de energie s-au angajat să furnizeze finanțare pe termen lung pentru 50% din costul total al proiectului, estimat în prezent la 10,34 miliarde de dolari (9,5 miliarde de euro), fiecare companie europeană finanțând până la 1.034 miliarde USD (950 milioane de euro).

Duminică s-a anunțat pornirea construcției conductei Turkish Stream în Marea Neagră în apropierea coastei rusești.

La sfârșitul anului 2015, Gazprom a organizat o licitație – test pentru gaze dedicate nord-vestului Europei, iar vara trecută a pus la licitație gaze pentru livrările de iarnă, rupând tradiția contractelor pe termen lung.

 În acel moment, analiștii au văzut licitațiile ca un instrument al Gazprom de a-și spori și mai mult cota de piață europeană, oferind mai multă flexibilitate cumpărătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *