Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Gazele de șist și managementul mediului domină vizita premierului Ponta la Washington

Gazele de șist și managementul mediului domină vizita premierului Ponta la Washington

22 octombrie 2013
Consumatori
energynomics

Premierul Victor Ponta a declarat în cadrul vizitei pe care o întreprinde în Washington că Guvernul pe care îl conduce va continua să sprijine explorările de gaze de șist, pentru ca independența energetică a României să fie un obiectiv strategic atins. Condiția principală este ca toate standardele de mediu să fie respectate, atât în explorările resurselor convenționale cât și în ale celor neconvenționale.

Industria extractivă americană s-a dezvoltat fulminant în ultimul deceniu. “În ultimii ani aproape un milion de noi locuri de muncă au fost create în Statele Unite ale Americii în domeniul exploatării gazelor şi a petrolului de şist”, a remarcat premierul României.

Un argument în plus pentru sprijinul guvernamental exprimat clar de către Victor Ponta este și regenerarea de către o energie ieftină a unei puternice industrii. “Se construiesc şapte noi combinate de îngrăşăminte chimice, adică ceea ce în România şi în toată Europa se cam închide, tocmai pentru că preţul gazului este deja cel mai competitiv pe plan mondial. […] Mi-aş dori ca şi în România să putem să ne păstrăm combinatele de îngrăşăminte, toate acele facilităţi industriale care folosesc gaz, fără a mai avea probleme miniştrii sau cei care aprobă astfel de lucruri, printr-un mod foarte simplu: preţuri mai ieftine”, a mai afirmat primul ministru.

În ceea ce privește atitudinile unei părți a publicului român cu privire la metodele de explorare și exploatare, Victor Ponta a precizat că reprezentanţii Chevron i-au comunicat că nu intenţionează să se retragă din România, ci să comunice mai clar atât condiţiile de protecţie a mediului şi cele tehnologice, cât şi avantajele economice.

„Eu sunt absolut convins – şi ei sunt convinşi – că o parte importantă dintre cei care sunt împotrivă sunt deschişi la aceste explicaţii, trebuie doar să le primească. Va rămâne, cum se întâmplă în toate ţările din lume, o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument oricât de raţional, dar care nu poate să impună majorităţii o decizie sau renunţarea la un proiect strategic naţional”, a adăugat primul ministru, subliniind și respectarea legilor privind regimul de proprietate a resurselor și a imobilelor.

Chevron va iniția cu localnicii un dialog bazat pe date știinfice

După întâlnirea din Washington cu Victor Ponta, compania Chevron a declarat că va pune mai mult accent pe comunicarea către comunitățile locale din România a aspectelor științifice a activității lor. În timpul întrevederii „a fost accentuată importanţa derulării activităţilor într-un mod responsabil şi sigur pentru mediu, oferind în acelaşi timp comunităţilor oportunitatea de a purta un dialog fundamentat pe date ştiinţifice. Ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de a continua colaborarea pentru a susţine obiectivele României de îmbunătăţire a securităţii energetice şi de dezvoltare economică”, au punctat reprezentanții Chevron.

Chevron suspendă explorarea de la Pungești

Explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune, a declarat managerul Chevron pentru România în cadrul întâlnirii cu Victor Ponta.

„Una dintre cheile filosofiei de afaceri a Chevron este aceea de a acţiona în siguranţă sau de a nu a o face deloc. Prioritatea noastră numărul unu este aceea de a dezvolta operaţiunile în siguranţă pentru angajaţi, subcontractori şi comunitate.[…] Noi vom reiniţia, vom reporni operaţiunile în Pungeşti atunci când standardele de siguranţă sunt îndeplinite şi când se va înţelege mai bine că avem cele mai bune practici şi că pe acestea le dezvoltăm în proiectul din România.”, a spus Tom Holst, managerul Chevron pentru România.

Constantin Niță vrea să vadă efectele exploatării șisturilor la un zăcământ din Pennsylvania

Ministrul delegat al Energiei Constantin Niţă va merge la un zăcământ de gaze de șist din Pennsylvania pentru a discuta cu autorităţile de acolo consecinţele exploatării acestora. „Voi avea discuţii şi cu autorităţile locale, pentru a vedea care sunt consecinţele exploatării acestor gaze şi dacă sunt păreri controversate în ceea ce priveşte exploatarea acestor gaze”, a afirmat ministrul. El va vizita și centrele tehnologice ale acestor companii, împreună cu directori ai Romgaz, Transgaz, Oil Terminal şi Conpet.

Exploatarea gazelor de șist va necesita un nou aviz de mediu

Posibila exploatare a gazelor de șist va fi permisă numai în baza unui nou aviz de mediu eliberat după o analiză amănunțită a impactului asupra mediului, a declarat ministrul mediului la Washington.

„După ce s-a finalizat evaluarea de impact de mediu, s-a procedat la emiterea acordului de mediu pentru explorare. Emiterea acordului de mediu pentru explorare înseamnã permisiunea pentru companie de a instala forajul, iar pe de altă parte obligaţia Ministerului Mediului, prin Garda Naţionalã de Mediu şi Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului, de a monitoriza în permanenţă modul în care se face explorarea”, a spus Rovana Plumb.

Totodată, ministrul de resort a precizat că exploatarea va fi permisă doar după alte evaluări. „În momentul în care se va face exploatare, peste 4 sau 5 ani, în momentul acela vorbim de o nouă procedură prin care acordul de mediu se va da pe baza evaluării de impact de mediu pentru exploatare”, a spus Ministrul Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *