Acasă » Regenerabile » Eolian » Frigul a crescut consumul de energie la 9.500 MW pe zi; probleme securitare în producție

Frigul a crescut consumul de energie la 9.500 MW pe zi; probleme securitare în producție

15 ianuarie 2015
Electricitate
energynomics

Românii au consumat la finalul săptămânii trecute cea mai mare cantitate de energie din ultimii trei ani, aproape 9.500 MW, scrie ediția online a Ziarului Financiar. „Pe data de 8 ianuarie am avut cel mai mare consum. Am avut aproape 9.500 MW, situaţie pe care nu am mai înregistrat-o din februarie 2012“, spune Octavian Lohan, membru în directoratul Transelectrica.

Cauza acestui punct maximum de consum au fost temperaturile scăzute, context ce a evidențiat trăsătura securitară pe care o au cărbunii și hidroenergia în alimentarea cetățenilor României, mai notează cotidianul amintit.

Variabilitatea surselor regenerabile a fost scoasă din nou în evidență într-un mod contrastant, semn că integrarea lor pe rețea trebuie realizată în completare cu sisteme care pot asigura rezerve.

”Dacă la începutul zilei de 8 ianuarie funcţionau peste 400 de eoliene, după-amiaza mai mergeau 3 turbine, seara, când s-a înregistrat vârful de consum, erau 40 de turbine conectate, pentru ca spre miezul nopţii, când consumul scăzuse, vântul să înceapă să bată din nou, energia a 400 de mori de vânt fiind preluată cu prioritate în sistem”, notează Ziarul Financiar.

„Pe data de 8-9 ianuarie sistemul a fost sub presiune din cauza creşterii consumului de energie. Problema este că statisticile de funcţionare se bazează şi pe prognozele trimise de producătorii de energie regenerabilă, prognoze care nu există. Altfel cum scazi de la 2.000 MW (capacitate instalată – n.r.) la 0 MW?“, a explicat Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia.

De sarcina de asigurare a energiei pe vârf de consum nici gazul nu s-a putut achita, căci frigul limitează și sistemul de transport de gaze.

„Pe gaz nu s-a putut pune bază pentru că nu era presiune în conducte. N-a fost vânt, aşa că din 20.000 MW (capacitatea de producție instalată a României – n.r.) nu a mai rămas aşa de mult“, a completat Laurențiu Ciurel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *