Acasă » Petrol și Gaze » Franck Neel, OMV Petrom: Liberalizarea necesită timp

Franck Neel, OMV Petrom: Liberalizarea necesită timp

14 martie 2019
Consumatori
Bogdan Tudorache

Pe măsură ce rezervele de gaze naturale din Europa se epuizează, România are cel mai mare potențial de creștere pe piața regională a gazelor naturale, dar liberalizarea necesită timp și deciziile precum OUG 114 împiedică acest proces, spune Franck Neel, membru al direcției OMV Petrom, responsabil pentru divizia de gaze Downstream.

„OUG 114 a declanșat pe termen lung consecințe negative pentru piață”, spune Neel, la Romanian International Gas Conference, eveniment organizat de Energy Policy Group.

El a explicat că protecția consumatorilor vulnerabili nu este o problemă specifică pentru România, care trebuie să o definească și să găsească o modalitate de a direcționa banii spre această categorie socială.

De asemenea, el a subliniat nevoia de lichiditate a pieței de gaze naturale, dată de toți stakeholderii, dar în special de traderi și furnizori – care nu vor alege România, din cauza lipsei instrumentelor de pe piață.

„România are cel mai mare potențial de creștere pe piața regională a gazelor naturale. Pe măsură ce rezerva europeană se epuizează, România poate deveni un exportator foarte important de gaz. Acum, România este un importator net de metanol și îngrășământ, deci există un potențial mare de dezvoltare. Există un potențial de extindere a rețelei de gaze. De asemenea, în segmente precum GNC, unde grupul OMV este foarte activ în Austria, putem dezvolta o piață B2C pentru gaz”, spune el.

România are nevoie acum doar de un mediu stabil, o dezvoltare a infrastructurii și un cadru de reglementare care să ofere pieței prețul potrivit.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *