Acasă » Interes general » Franck Neel: Lucrăm la contractele de finanțare și EPC pentru proiectele de la CE Oltenia

Franck Neel: Lucrăm la contractele de finanțare și EPC pentru proiectele de la CE Oltenia

2 februarie 2023
Interes general
Bogdan Tudorache

OMV Petrom lucrează în prezent la încheierea contractului de finanțare și contractul EPC pentru proiectele dezvoltate împreună cu CE Oltenia, a spus Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, răspunzând unei întrebări a Energynomics. OMV Petrom va construi, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de aproximativ 450 MW.

”Ne bucurăm că am câștigat această licitație în decembrie 2021, iar pentru noi, aceasta este în concordanță cu strategia noastră de decarbonizare. Două companii își unesc forțele pentru a reduce amprenta de carbon. Am lucrat foarte mult împreună cu CE Oltenia pentru a crea cadrul juridic. Am creat patru companii pentru fiecare proiect. Lucrăm și la următorul pas, cel mai important. Vrem să asigurăm două lucruri: în primul rând, încheierea contractului de finanțare pentru întregul proiect, (și) contractul EPC, pentru a finaliza specificațiile tehnice și contractul comercial pentru a putea lansa contractul EPC, un pas important pentru acest proiect. În paralel, partenerii noștri lucrează la obținerea autorizației de construcție și la finalizarea racordării la rețea”, a declarat Franck Neel.

În decembrie 2021, OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru aceste proiecte, la finalul unei proceduri de selecție organizate de CE Oltenia. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, circa 70% fiind finanțate prin Fondul de Modernizare.

„Ne-am propus ca până în 2030 să punem în funcțiune o capacitate mai mare de 1 GW de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate. Prin asocierea cu CE Oltenia progresăm semnificativ spre acest obiectiv și împreună contribuim la tranziția energetică a României. Puterea instalată a celor patru parcuri fotovoltaice va spori cu o treime puterea totală instalată la nivel național de energie solară, care în prezent este de aproximativ 1,4 GW”, a declarat anterior Franck Neel.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia.

Conform estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic național începând cu 2024.

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă sa fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *