Acasă » Termo » Frames: Rețeua de termoficare riscă avarii grave

Frames: Rețeua de termoficare riscă avarii grave

30 octombrie 2019
Încălzire centralizată
energynomics

Bogdan Tudorache

Rețeaua de termoficare a Bucureștiului se află în prezent într-o situație critică.

A doua cea mai extinsă rețea de termoficare urbană din lume, după Moscova, cu peste 950 de kilometri de rețea primară, 2.900 km de rețea secundară și peste 1.000 de puncte și module termice are 80% din conductele termice cu o vechime de peste 25 de ani. În timp ce Frames analizează starea precară a sistemului, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură, precizând că furnizarea agentului termic poate începe fără probleme, iar subvențiile sunt plătite ”la zi”.

,,Iarna trecută au fost peste 3.500 de avarii și zeci de mii de bucureșteni au înghețat în case. În condițiile unei subfinanțări cronice, cei de la RADET abia dacă au reușit în acest an să schimbe câteva dintre conducte și să repare o parte din rețea. O parte infimă, de numai câteva procente’’, arată analiza Frames.

O dovadă că rețeaua de termoficare a ajuns într-un punct critic o reprezintă situația apei de adaos, cea care asigură presiunea necesară pentru ca apa caldă și căldura să ajungă în apartamentele bucureștenilor.

ELCEN a ajuns în situația de a pompa aproape 2.000 de tone/oră, în condițiile în care în 2016 cantitatea nu depășea 1.200 de tone. În 2017, pentru a menține presiunea în conducte, ELCEN a crescut nivelul la 1.600 de tone, iar în 2018 s-a ajuns la 2.000 de tone.

Statisticile ELCEN arată că presiunea din conductele tur în sezonul de iarnă a scăzut progresiv de la valori de 8-9 bari la 3,5-4 bari și debitul de apă de adaos a crescut progresiv de la valori de 800 t/h la 2.600 t/h.

Creșterea volumului de apă de adaos atrage o degradare și mai mare a rețelei de termoficare, pentru că vine însoțită de reactivi chimici care corodează conductele și limitează debitele de agent termic livrate. În plus, peste nivelul de 2.000 de tone/h se intră într-o zonă periculoasă, existând riscul de avarii majore, se arată în analiza Frames.

Etichete:

Un comentariu la „Frames: Rețeua de termoficare riscă avarii grave”

  1. Problemele mentionate de dvs sunt cunoscute de 30 de ani.In toti acesti ani nici-un guvern nu a facut nimic ca sa rezolve cogenerarea/termoficarea din Bucuresti si nu numai din capitala.Considerand prin absurd ca se gasesc banii necesari pentru investitii care vor finalizate in cca 10-15 ani, problemele nu sunt rezolvate.Singura solutie este reorganizarea producatorilor de energie electrica si termica in societati comerciale care sa concureze real pe piata.Acest lucru nu se va intampla nu pentru ca nu ne lasa UE, ci pentru ca ,,baietii destepti,, nu vor.Intrebarea nu este cum se va trece iarna 2019/2020 ,ci cum se va rezolva problema incalzirii in urmatorii 25-30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *