Acasă » Petrol și Gaze » FPPG respinge declarațiile alarmiste referitoare la efectele revenirii la o piață liberă și funcțională a gazelor

FPPG respinge declarațiile alarmiste referitoare la efectele revenirii la o piață liberă și funcțională a gazelor

6 septembrie 2019
Consumatori
energynomics

Federația Patronală Petrol și Gaze – FPPG respinge declarațiile alarmiste și nefondate referitoare la efectele revenirii la o piață liberă și funcțională a gazelor. Într-un comunicat de presă, FPPG sintetizează argumentele potrivit cărora liberalizarea pieței de gaze este o necesitate și poate contribui la o protecție reală a consumatorului vulnerabil. Poziția este exprimată în urma discuțiilor din Parlament și din cadrul ANRE privind eliminarea prevederilor OUG 114/2018 privitoare la piața de gaza naturale, precum și a informațiilor potrivit cărora ACUE solicită „re-liberalizare treptată a piețelor” invocând impactul asupra consumatorilor finali.

OUG 114 nu a redus factura la gaze

OUG 114 a fost prezentată ca o măsură menită să reducă prețul gazelor pentru consumatorii casnici. În realitate, factura la gaze nu a scăzut. Dimpotrivă, a crescut prețul pentru consumatorii industriali, ceea ce s-a reflectat în prețul bunurilor de larg consum.

Eliminarea prevederilor OUG 114 și revenirea la o piață liberă și funcțională ar duce la reintroducerea în piață a unui volum de gaze de 4,3 miliarde metri cubi (reprezentând obligațiile pentru piața reglementată), ceea ce va permite decuplarea fața de prețurile de import.

În plus, creșterea capacităților de interconectare cu Bulgaria, Ungaria și Ucraina, planificată pentru anul viitor, va încuraja concurența pe piața gazelor prin diversificarea surselor, cum ar fi LNG (Gaz Natural Lichefiat).

Consumatorii vulnerabili trebuie protejați

Principalul argument adus în defavoarea liberalizării pieței gazelor este protecția consumatorului vulnerabil. Consumatorii vulnerabili trebuie protejați prin mecanisme care pot coexista cu o piață liberă, așa cum se întâmplă și în alte țări din Europa Centrală și nu numai. Din păcate, deși există planuri de acțiuni elaborate de specialiști, cum sunt cei de la Emerton, în România nu a fost implementat un mecanism funcțional de protecție a acestora. De aceea, este nevoie de o acțiune urgentă în acest sens.

Liberalizarea pieței de gaze este o necesitate

În 2001, în cadrul negocierilor pentru aderarea la UE, România și-a asumat liberalizarea pieței gazelor până în 2007. Aceasta a avut loc pentru o perioadă scurtă de timp, din 2017 până în decembrie 2018, când, prin introducerea OUG 114, România a regresat în ceea ce privește piața gazelor. În acești ani, împotriva României au fost deschise două proceduri de infringement pe piața gazelor.

Impactul zecilor de ani de tergiversări în liberalizare se traduce în paradoxuri cum ar fi acela ca doar 30% din gospodăriile din România sunt conectate la rețeaua de gaze.

O piață reglementată nu atrage investiții – în ultimii ani am asistat la ieșirea unor companii mari de pe piață și încetinirea sau chiar blocarea unor proiecte de investiții majore. În același timp, producția locală de gaze a scăzut și a fost înlocuită cu importuri, în condițiile în care România are potențial de a-și acoperi necesarul de gaze exclusiv din producția internă. În prezent rata importurilor a crescut la circa 28%.

În aceste condiții este necesară liberalizarea imediată a pieței, prin eliminarea prevederilor OUG 114 referitoare la prețul gazelor, pentru a nu afecta aprovizionarea cu gaze a României. Este necesară, de asemenea, protejarea concretă a consumatorului vulnerabil și implementarea unor programe ample de eficiență energetică, ce au ca efect direct scăderea semnificativă a facturilor la energie.

Un comentariu la „FPPG respinge declarațiile alarmiste referitoare la efectele revenirii la o piață liberă și funcțională a gazelor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *