Acasă » Petrol și Gaze » FPPG – Gazele naturale din Marea Neagră sunt singura soluție a României pentru securitate energetică

FPPG – Gazele naturale din Marea Neagră sunt singura soluție a României pentru securitate energetică

1 noiembrie 2021
Explorare și producție
energynomics

Gazele naturale din Marea Neagră reprezintă soluția pentru independența energetică a României, susține Federația Patronala de Petrol și Gaze (FPPG). “Din păcate, în ciuda eforturilor industriei de a comunica specificul și beneficiile proiectelor de gaze naturale offshore, legislația în vigoare (adoptată în 2018) a blocat investițiile planificate de companii și, implicit, avansarea proiectelor”, afirmă Cătălin Niță, directorul executiv al FPPG, într-un comunicat de presă.

“Pe parcursul ultimelor luni, reprezentanții și partenerii FPPG au organizat ample discuții cu membrii Parlamentului României, reușind să găsească consens politic cu privire la urgența proiectelor de gaze naturale din Marea Neagră, dar și la necesitatea unor prevederi clare privind stabilitatea fiscală și legislativă, un sistem fiscal echilibrat și mecanisme de piață liberă”, continuă oficialul Federației. “Avem nevoie de acest cadru legislativ astăzi, mâine s-ar putea să fie prea târziu!”

Totodată, Federația Patronala de Petrol și Gaze salută inițiativa Comisiei Europene pentru diminuarea efectelor creșterii excepționale a preturilor la energie la nivel internațional, preconizate a dura pe tot parcursul iernii. FPPG își exprimă în același timp speranța că parte dintre aceste recomandări vor putea facilita, și pentru milioane de români, o trecere mai ușoară printr-o iarnă care se anunță grea din mai multe puncte de vedere. Pe fondul crizei globale care se manifestă și în sectorul energetic al tuturor țărilor Uniunii Europene (UE), Comunicarea Comisiei Europene include un set de măsuri pe care UE și statele sale membre le pot lua pentru a gestiona impactul imediat al creșterii prețurilor și pentru a consolida reziliența la șocuri viitoare. În linie cu recomandările Comisiei Europene, FPPG atrage atenția asupra faptului că soluția pentru ca tara noastră sa evite astfel de situații constă în adoptarea de politici energetice stabile și predictibile pe termen lung, care să stimuleze investițiile și, implicit, producția autohtonă de energie.

Într-un context legislativ și de reglementare echilibrat, stabil si competitiv, România ar fi fost mult mai bine pregătită pentru iarna care începe, având noi surse de energie în producție astăzi. Un exemplu în acest sens îl constituie proiectele de gaze naturale din Marea Neagră, care ar fi putut fi demarate cu ani în urmă, în condițiile unui cadru legislativ offshore adecvat investițiilor de o asemenea anvergură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *