Acasă » Termo » Minerit » FP acuză condiţii inacceptabile pentru transferul minei Berbeşti către CET Govora

FP acuză condiţii inacceptabile pentru transferul minei Berbeşti către CET Govora

6 februarie 2015
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Transferul minei Berbeşti de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) către CET Govora ar avea loc în condiţii inacceptabile pentru complex, au declarat pentru energynomics.ro reprezentanţii Fondului Proprietatea (FP), unul din acţionarii minoritari ai CEO.

Transferul minei, deşi aprobat la începutul lunii trecute, a fost blocat în cadrul adunării generale extraordinare de la finalul lunii ianuarie şi repus spre discuţie în AGEA din 26 februarie iar managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, a acuzat FP că ar fi blocat tranzacţia. Oficialii FP neagă, însă, acuzaţiile lui Ciurel.

„Fondul Proprietatea, în calitatea sa de acţionar minoritar, nu poate bloca transferul minei UMC Berbeşti către CET Govora, aşa cum a declarat în presă dl. Ciurel în ultimele zile. Potrivit actului constitutiv, aprobarea contractului poate avea loc cu majoritatea voturilor, iar unanimitatea nu este necesară pentru aprobare. Fondul Proprietatea a votat împotriva înţelegerii propuse, care conţine termenii şi condiţiile finale, negociate de management, întrucât am considerat unele prevederi inacceptabile”, au declarat oficialii FP pentru energynomics.ro.

“Dorim să menţionăm că Fondul Proprietatea a aprobat în principiu această tranzacţie, în AGEA din octombrie 2014, dar credem că rezultatele negocierilor finale sunt împotriva interesului CEO şi acţionarilor săi. Încurajăm cu putere managementul să reînceapă negocierile cu CET Govora pentru a obţine termeni mai buni, care ar ajuta CEO să pornească, în sfârşit, programul atât de necesar al restructurării”, au mai spus reprezentanţii FP.

Laurenţiu Ciurel a declarat recent pentru Bursa că „Fondul Proprietatea s-a opus transferului, iar operaţiunea este deocamdată blocată. Conform statutului companiei, astfel de decizii trebuie luate cu 100% din voturi. Am repus transferul pe ordinea de zi şi la AGEA din 26 februarie, când decizia poate fi luată cu majoritatea voturilor acţionarilor prezenţi”.

Laurențiu Ciurel nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Ministrului Energiei anunţa la 9 ianuarie finalizarea negocierilor privind transferul minelor Alunu și Berbești de la Complexul Energetic Oltenia la CET Govora. “Părțile au acceptat soluția avansată de reprezentanții Ministerul Energiei, punând astfel capăt unor discuții și negocieri ce se purtau de aproximativ un an și jumătate”, spuneau atunci oficialii ministerului.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *