Acasă » Electricitate » A fost nevoie de un război și de o hotărâre de guvern pentru finalizarea unei investiții a Transelectrica blocate de 10 ani

A fost nevoie de un război și de o hotărâre de guvern pentru finalizarea unei investiții a Transelectrica blocate de 10 ani

11 mai 2018
Electricitate
energynomics

Transelectrica a anunțat într-un comunicat de presă deblocarea unuia dintre cele mai importante proiecte ale sale, investiția de peste 83 de milioane de lei pentru linia electrică aeriană de 400 kV Oradea-Bekescsaba. Proiectul este blocat din 2008 din cauza dificultăților întâmpinate în exproprierile necesare pentru construirea a 3 stâlpi din cei 215 de pe tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab , în lungime totală de 72 de kilometri.

În prezent, se află încă pe rolul instanțelor de judecată procese începute în urmă cu 10 ani, pentru bornele 2,3,7. Pretențiile proprietarilor (în instanță) se ridică la peste 940 de euro, față de despăgubirile oferite de Transelectrica, în cuantum de 3404 de euro.

În Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern, Transelectrica a justificat necesitatea implicării Executivului prin importanța strategică a proiectului LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba. “Hotărârea adoptată permite finalizarea procedurilor de expropriere aflate în curs de desfășurare pentru imobilele proprietate privată aflate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național”, anun’[ compania. Prin aceeași Hotărâre de Guvern s-au aprobat fonduri pentru montarea unei bobine de compensare 100 MVAr în stația 400 kV Oradea Sud și pentru achiziționarea de echipamente de telecomunicații și teletransmisii pentru LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba.

„Finalizarea acestei investiții are o importanță capitală pentru siguranța în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național, iar Guvernul a înțeles acest lucru”, transmite Directoratul Transelectrica SA.

Punerea în funcțiune a tronsonului Oradea – Nădab și astfel finalizarea LEA 400 kV Oradea – Bekescsaba contribuie la închiderea inelului de 400 kV al rețelei electrice de transport a țării, obiectiv prioritar al României.

De asemenea, existența acestei linii duce la evitarea unor costuri privind congestiile în zona de nord-vest, costuri care anul trecut s-au ridicat la circa 39.000 de lei – în luna martie, și circa 160.000 de lei – în luna noiembrie.

Totodată, prin finalizarea în regim de urgență a lucrărilor la LEA 400 kV Oradea – Bekescsaba va fi eliminat riscul de afectare a siguranței în operare a Sistemului Electroenergetic Național, risc tot mai ridicat generat de potențiala indisponibilizare a liniei de interconexiune dintre Romania și Ucraina (LEA 400 kV Roșiori-Mukacevo), situație în care menținerea siguranței în funcționare a zonei de Nord-Vest a țării ar deveni extrem de dificilă și costisitoare. „În ultima lună (februarie 2018) s-a constatat o scădere considerabilă a producției de energie electrică din zona de vest a Ucrainei care a condus la creșterea semnificativă a circulațiilor de putere prin rețeaua de transport din România, cu precădere pe singura axă de 400 kV a zonei de nord – vest a țării, respectiv Sibiu Sud – Iernut – Gădălin – Roșiori – Mukacevo, cu efecte în creșterea riscului unor deteriorări de echipamente sau regimuri periculoase și a apariției unor avarii de sistem”, a explicat compania în Nota de Fundamentare.

Finalizarea liniei poate fi asimilată cu asigurarea unui nou flux / noi artere de alimentare cu energie electrică a zonei de nord – vest a țării, cu impact semnificativ asupra creșterii siguranței în funcționare, a disponibilității serviciului de transport al energiei electrice, a vitezei de reacție / realimentare, a capacității și a flexibilității în cazul apariției unor disfuncționalități în cadrul infrastructurii de transport, cauzate de avarii majore, de calamități naturale, dezastre, atac armat, atac terorist etc.

De asemenea, prin punerea în funcțiune a LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab, capacitatea de transfer în interconexiune va crește pe direcția export cu 100 MW, iar pe direcția import cu 300 MW, în funcție de factori sezonieri și specifici, interni și externi.

În prezent, România are o capacitate de interconexiune de numai 7% din puterea instalată în SEN, față de ținta de 10% cât este prevăzut în reglementările europene pentru anul 2020, acest aspect fiind notificat la Comisia Europeană. Punerea în funcțiune a LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab va contribui la apropierea de ținta europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *