Acasă » Electricitate » Fitch a retrogradat ratingul Electrica la BBB minus, cu perspectivă negativă

Fitch a retrogradat ratingul Electrica la BBB minus, cu perspectivă negativă

17 martie 2022
Distribuţie
Energynomics

Fitch Ratings a revizuit în scădere, de la BBB la BBB minus ratingul pe termen lung atribuit Electrica şi a menţinut perspectiva negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

De asemenea, profilul individual de creditare (SCP) al Electrica a fost retrogradat de la ”bbb” la „bbb minus”.

„Acţiunile de rating reflectă performanţa extrem de slabă a Electrica în 2021, din cauza costurilor de achiziţie a energiei anormal de ridicate, necesare pentru a acoperi poziţia sa de aprovizionare neacoperită faţă de riscuri şi pierderile semnificative din reţea”, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Perspectiva negativă reflectă aşteptările Fitch privind generarea persistent slabă (sau negativă) a fondurilor din operaţiuni (FFO) şi nivelul slab al lichidităţii.

Performanţa negativă din trimestrul patru din 2021, fondurile negative din operaţiuni în 2021 şi o creştere semnificativă a datoriei nete, la 1,1 miliarde de lei, de la 0,4 miliarde de lei în 2020, arată impactul major al actualei pieţe asupra Electrica. O creştere semnificativă a preţurilor energiei a majorat masiv costurile de achiziţie ale porţiunii neacoperite faţă de riscuri din afacerea de furnizare şi costurile necesare pentru a acoperi pierderile mari din reţea, care reprezintă aproximativ 9% – 10% din energia distribuită (aproximativ 2,1 TWh), conform Agerpres.

Fitch avertizează că dificultăţile cu care se confruntă Electrica vor persista în 2022.

„Nu ne aşteptăm la o atenuare a preţului energiei în 2022, în timp ce atât furnizarea, cât şi distribuţia vor suferi probabil presiuni negative chiar mai accentuate. Ne aşteptăm ca Electrica să fie nevoită să cumpere energie de pe piaţa spot pentru a acoperi pierderile din reţea, în timp ce activitatea de furnizare va fi afectată de continuarea mecanismului de plafonare a furnizării”.

Profilul individual de creditare (SCP) al Electrica a fost retrogradat de Fitch de la „bbb” la „bbb minus”, ceea ce plasează ratingul pe termen lung al companiei la acelaşi nivel cu ratingul suveran al României.

Din cauza perspectivei negative, o revizuire în creştere a ratingului Electrica este puţin probabilă, informează Fitch.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *