Acasă » Interes general » Macroeconomie » Firmele sunt scutite de impozitul pe profitul reinvestit până în 2016

Firmele sunt scutite de impozitul pe profitul reinvestit până în 2016

24 aprilie 2014
Interes general
energynomics

Din luna iulie şi până la finalul anului 2015 firmele care investesc în producţia şi/sau cumpărarea de maşini, utilaje şi orice alte echipamente care le aduc venituri impozabile vor fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit.

Guvernul a aprobat ordonanţa care amendează în acest sens Codul Fiscal, iar firmele care beneficiază de această facilitate fiscală nu pot să-şi amortizeze accelerat investiţiile făcute în echipamente. Guvernul estimează că firmele româneşti ar economisi în acest fel aproape 138 milioane de lei din luna iulie până la finalul anului.

Echipamentele respective vor fi păstrate în patrimoniul societăţilor cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata normală de funcţionare a acestora. Nu intră sub incidenţa acestor prevederi echipamentele tehnologice transferate în cadrul operaţiunilor de reorganizare, în cazul în care societatea beneficiară preia rezerva aferentă profitului scutit, asumându-şi astfel drepturile şi obligaţiile societăţii cedente, precum şi echipamentele tehnologice înstrăinate în cadrul procedurii de lichidare/faliment.

Ministerul Finanţelor, solicitat să elimine 70 de taxe

Ministerul Finanţelor a identificat 70 de taxe care doar creează un hăţiş birocratic şi pot fi eliminate într-o singură zi fără a afecta bugetul de stat, urmând să fie promovat un act normativ pentru eliminarea acestora, a anunţat premierul Victor Ponta.

„Am găsit 70 de taxe pe care le putem scoate într-o singură zi fără să sufere bugetul de stat, dar care ne ajută să nu mai înnebunim oamenii cu 70 de proceduri şi 70 de drumuri birocratice”, a spus premierul. Acestora li se mai pot adăuga alte câteva zeci de taxe, consideră primul ministru. Ministerul de Finanţe trebuie să prezinte săptămâna viitoare actele normative necesare pentru eliminarea a cât mai multe dintre acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.