Acasă » Electricitate » Firmele de stat vor investi milioane de euro în proiectul cablului electric România-Turcia

Firmele de stat vor investi milioane de euro în proiectul cablului electric România-Turcia

31 ianuarie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

Producătorii de electricitate controlaţi de stat vor finanţeza compania de proiect pentru construcţia cablului submarin România-Turcia. Cablul submarin, care va necesita o investiție de 500 de milioane de euro, are rolul de a transporta energia între cele două ţări, au declarat pentru Bursa.ro surse din piaţă. România intenționează să devină exportator de energie, mai ales după construirea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, acţionarii Hidroelectrica  sunt convocaţi să aprobe participarea societăţii la compania de proiect „HVDCC România-Turcia” SA prin subscrierea şi vărsarea echivalentului în lei a unui număr de două milioane de acţiuni cu valoarea nominală de un euro. Conform surselor citate, și alți producători controlați de stat vor participa la proiect.

Compania de proiect trebuie să realizeze studiul de fezabilitate, iar dacă investiţia este rentabilă se va trece la atragerea de investitori privaţi. Deocamdată, însă, nu sunt cunoscute intenţiile Turciei şi disponibilitatea ei de finanţare. România a mai avut o tentativă de a implementa proiectul, dar a eşuat din cauza refuzului Turciei, au mai spus sursele citate.

Proiectul construcţiei unui cablu submarin pentru transportul energiei din România către Turcia prin Marea Neagră ar putea fi viabil având în vedere preţul actual al energiei şi tehnologia, a declarat ministrul Energiei şi Resurselor Naturale din Turcia, Taner Yildiz. „Până acum, cablul nu era fezabil, dar având în vedere preţul actual al energiei şi noile tehnologii disponibile, este posibil”, a spus  Yildiz.

SURSA

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *