Acasă » Electricitate » Finanțare și expertiză tehnică pentru eficiență energetică, de la FREE

Finanțare și expertiză tehnică pentru eficiență energetică, de la FREE

16 februarie 2022
Cogenerare
energynomics

Adrian Ghiță, Director Executiv al Fondului Român pentru Eficiența Energiei a prezentat oferta de finanțare / creditare a FREE și câteva dintre proiectele realizate cu sprijinul Fondului, la conferința „Investiţii – fonduri private, fonduri publice, scheme de sprijin”, organizată de Energynomics.

Înființat în 2001 ca organism de interes public, Fondul Român pentru Eficiența Energiei are la dispoziție un grant de opt milioane de dolari pentru a finanța investițiile dedicate utilizării eficiente a energiei. „Beneficiem de expertiza Băncii Mondiale în domeniu, utilizăm criterii transparente de evaluare și selecție a proiectelor”, a spus Adrian Ghiță. „De asemenea, utilizăm proceduri operaționale gestionate și revizuite pe periodic de către specialiștii Băncii Mondiale.”

FREE are în vedere beneficiari atât din zona privată, cât și instituții publice, UAT-uri. Caracteristica importantă a finanțării prin FREE este că Fondul oferă “o expertiză tehnică inclusă, realizată în special prin intermediul analiștilor proprii, dar și prin intermediul administratorului de fond”, a precizat Adrian Ghiță.

În 20 de ani de funcționare, FREE a fost unic finanțator în 47 de proiecte de investiții în eficiență energetică, pentru 42 de clienți. “Suma totală a investițiilor contractate de FREE este de 28,4 milioane de dolari, utilizate cu efect de levier în implementarea la cheie a unor investiții în valoare totală de peste 85 de milioane de dolari. Au fost în principal proiecte waste to energy, de valorificare energetică a deșeurilor în atât în zona de industrie, cât și în zona de municipalități. Un alt piloni al investițiilor FREE au fost cogenerările pe gaz natural, dar și pe gaz petrolier. Au mai fost modernizări de procese tehnologie industriale și proiecte de încălzire locală, inclusiv în SACET-uri, dar și proiecte fotovoltaice. Pentru noi ESCO-urile sunt un partener foarte bun pentru că promovăm aceleași principii al eficienței energetice.”

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN GHIȚĂ

Dintre condițiile de eligibilitate, cel mai important din punct de vedere tehnic este ca măcar 50% din beneficiile financiare ale proiectului să provină din economia de energie. FREE are în vedere în principal investiții care se recuperează în cinci, până la șapte ani, în proiecte mici spre medii, cu valori plasate între 100.000 și un milion de dolari. “Beneficiarul trebuie să aducă o contribuție de măcar 20% din valoarea totală a investiției”, a precizat Adrian Ghiță. ”Îmi doresc foarte mult ca măcar o parte dintre dumneavoastră să ne contacteze pentru a discuta împreună proiectele pe care le aveți în plan, pentru că noi credem că împreună putem face mult mai mult decât un singuri, fiecare în domeniul nostru.”

Conferința „Investiţii – fonduri private, fonduri publice, scheme de sprijin” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: EY și BCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *