Acasă » Interes general » EY: Sectorul energiei, printre cele mai active pe piața noilor listări, cu 32 de miliarde de dolari

EY: Sectorul energiei, printre cele mai active pe piața noilor listări, cu 32 de miliarde de dolari

10 ianuarie 2020
Interes general
Energynomics

Bogdan Tudorache

Sectorul energiei s-a aflat printre cele mai active pe piața noilor listări, cu 32 miliarde de dolari, pe piața globală a IPO-urilor analizată de EY în 2019.

Incertitudinile geopolitice și tensiunile comerciale au avut un impact puternic asupra pieței IPO în 2019, provocând o scădere generală a activității, atât în ceea ce privește numărul, cât și valoarea tranzacțiilor. În 2019, s-au înregistrat 1.115 IPO-uri, cu o valoare a capitalului atras de 198 miliarde de USD, marcând o scădere de 19% a numărului tranzacțiilor și de 4% a valorii tranzacțiilor față de 2018.

Cu toate acestea, având în vedere atenuarea tensiunilor comerciale între SUA, China și UE, a îngrijorărilor legate de creșterea economică și a altor probleme geopolitice, printre care Brexit și protestele din Hong Kong, se așteaptă o creștere puternică a activității IPO în 2020, în special în prima jumătate a anului, deoarece este posibil ca piețele să devină mai volatile înaintea alegerilor prezidențiale din SUA.

Regiunea Asia-Pacific ocupă primul loc, deși a înregistrat un declin general al volumului (-1%) și al veniturilor (-8%) tranzacțiilor în 2019, fiind urmată de regiunea EMEIA și America de Nord și de Sud. Sectorul de tehnologie a continuat să domine în 2019, cu 263 de tranzacții IPO, care au atras un capital de 62,8 miliarde de USD.

În ceea ce privește numărul de tranzacții, sectorul sănătății (cu 174 de tranzacții) și cel al industriei (cu 147 de tranzacții) au fost de asemenea active. În funcție de capitalul atras, au înregistrat performanțe bune sectorul energiei (cu 32 miliarde de USD) și cel al sănătății (cu 22,5 miliarde de USD).

”Apariția unor IPO-uri din sfera firmelor de stat este benefică pentru peisajul economic românesc, având în vedere mărimea acestora, întrucât este vorba de cele mai multe ori despre firme mari din sectoare cheie, cu rezultate financiare istorice pozitive și cu perspective stabile de generare a unor profituri viitoare. Listarea este și o ocazie de adaptare la un mod de organizare și comunicare cu piața, de creștere a transparenței de raportare și a eficienței procesului de management, precum și de implementare a guvernanței corporative, atât de importante în cazul unor firme de stat. Ne putem aștepta ca în urma unor IPO-uri ale unor companii mari românești, cum sunt Hidroelectrica și chiar CEC, să apară un efect de antrenare a apariției unor IPO-uri de firme românești cu capital privat, ce-i drept de dimensiuni mai reduse”, susține Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistență în tranzacții, EY România.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *