Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Exxon Mobil extinde cooperarea cu Rosneft, în pofida tensiunilor dintre Vest şi Moscova

Exxon Mobil extinde cooperarea cu Rosneft, în pofida tensiunilor dintre Vest şi Moscova

energynomics

Grupul american Exxon Mobil extinde cooperarea cu compania rusă de stat Rosneft în pofida tensiunilor dintre Vest şi Moscova privind situaţia din Ucraina, după ce Total (Franţa) a întărit parteneriatul cu Lukoil.

Deşi Washingtonul şi Uniunea Europeană au ameninţat că ar putea adopta noi sancţiuni diplomatice şi economice împotriva Rusiei în contextul crizei din Ucraina, reprezentanţii Exxon Mobil au semnat vineri, la Sankt Petersburg, un acord cu directorul general al Rosneft, Igor Sechin, prin care este extinsă cooperarea dintre cele două companii în ceea ce priveşte explorarea de câmpuri petrolifere în zona arctică şi în Siberia, precum şi dezvoltarea de instalaţii de lichefiere a gazului natural în vederea exportului către Orientul Îndepărtat, transmite Bloomberg, citând un comunicat publicat de Rosneft.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Exxon nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Acodul a fost semnat în cadrul unui forum de afaceri găzduit de Rusia la Sankt Petersburg. Casa Albă a încurajat boicotarea evenimentului de către companiile americane, însă Exxon şi alte câteva corporaţii au ignorat presiunile administraţiei. Exxon a fost reprezentată la semnarea acordului prin preşedintele diviziei de dezvoltare, Neil Duffin, iar reprezentanţii companiei au refuzat să comenteze dacă directorul general Rex Tillerson este la Sankt Petersburg.

Tot vineri, la acelaşi summit, compania franceză Total a încheiat un acord cu grupul rus Lukoil pentru explorarea unor zăcăminte petroliere de şist din Siberia. CEO-ul Total, Christophe de Margerie, a fost prezent la forum.

Cu o expunere de cel puţin 30 miliarde de dolari pe industria rusă a petrolului şi gazelor, companiile americane şi europene, printre care BP, Exxon, Total şi Royal Dutch Shell, pariază că tensiunile din Ucraina nu vor genera, pe termen lung, obstacole care să le împiedice să acceseze o parte din rezervele uriaşe de hidrocarburi ale Rusiei, cele mai mari din lume.

Dintre companiile petroliere americane, Exxon are cea mai extinsă prezenţă în Rusia, unde deţine o serie de companii mixte împreună cu Rosneft şi produce deja petrol în estul îndepărtat al ţării.

Igor Sechin, şeful Rosneft, este pe lista sancţiunilor diplomatice şi economice adoptate de SUA şi UE.

La forumul de la Sankt Petersburg a fost prezent şi directorul general al BP, Bob Dudley, care a declarat că nu are de gând să renunţe la investiţiile în Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *