Acasă » Petrol și Gaze » În 2017 SUA ar putea exporta mai mult petrol decât produc patru state membre ale OPEC

În 2017 SUA ar putea exporta mai mult petrol decât produc patru state membre ale OPEC

2 februarie 2017
Explorare și producție
energynomics

Exporturile de petrol ale SUA ar putea depăşi în 2017 producţiile realizate de patru state membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Analiștii americani estimează că exportul de țiței ar putea să crească şi mai mult dacă preşedintele Donald Trump îşi va respecta promisiunile de relaxare a restricţiilor privind forajele, informează Bloomberg.

Astfel, SUA cel mai mare consumator mondial de ţiţei, ar putea vinde peste hotare până la 800.000 de barili pe zi, mai mult decât au produs Libia, Qatarul, Ecuadorul şi Gabonul, fiecare, în luna decembrie 2016. Datele furnizate de Administraţia americană pentru informatii din energie (EIA), arată că în primele 11 luni din 2016 SUA au exportat, în medie, 527.000 de barili pe zi, potrivit analiștilor intervievaţi de Bloomberg.

“Producţia SUA va fi mai mare decât se aşteaptă cei mai mulţi oameni. Producţia de petrol a SUA va urca în acest an până la 9,37 milioane barili pe zi”, a declarat Vikas Dwivedi, analist la Macquarie Capital (USA) Inc.

Alte firme, precum Turner, Mason & Co. şi Lipow Oil Associates mizează pe o producţie de aproximativ nouă milioane barili pe zi iar analiştii de la Wood Mackenzie au o prognoză mai conservatoare de 8,75 milioane barili pe zi. Și EIA estimează că producţia de petrol a SUA va urca la peste nouă milioane de barili pe zi în 2017, după ce anul trecut a scăzut cu 5,6% până la 8,87 milioane barili pe zi.

Potrivit lui Dwivedi, în pofida majorării producţiei, SUA rămâne unul din cei mai mari importatori de petrol in lume. Astfel, în primele 11 luni din 2016 SUA a importat zilnic 7,88 milioane de barili de ţiţei. Motivul este că rafinăriile americane au fost concepute să proceseze petrol cu un conţinut ridicat de sulf şi densitate mare produs în Canada, unele părţi din Orientul Mijlociu şi America Latină şi nu pot procesa petrolul cu un conţinut scăzut de sulf şi densitate mai mică produs în regiunile Texas şi Eagle Ford, unde este concentrată cea mai mare parte a creşterii producţiei de petrol a SUA.

“Dacă sistemul american nu poate prelua ţiţeiul pe care îl produce, va fi nevoit să îl exporte”, a concluzionat Vikas Dwivedi. Producătorii americani vor putea să îşi majoreze prezenţa pe piaţa internaţională graţie respectării de către statele OPEC şi non-OPEC a acordului de reducere a producţiei convenit în luna noiembrie 2016.

Ianuarie 2017 a fost  prima lună de implementare deplină a acordului de reducere a producţiei, astfel, membrii OPEC şi-au redus livrările cu 900.000 de barili, echivalentul a 75% din reducerea convenită, arată datele firmei Petro-Logistics SA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *