Acasă » Regenerabile » Expirarea certificatelor verzi a cauzat producătorilor pierderi de 64 de milioane de lei

Expirarea certificatelor verzi a cauzat producătorilor pierderi de 64 de milioane de lei

18 martie 2016
Regenerabile
energynomics

Pentru producţia de energie regenerabilă din 2015 şi ianuarie 2016 au fost emise aproximativ 15,17 milioane de certificate verzi, dintre care peste 480.000 de unităţi au expirat, indică actualizarea situaţiei existente pe această piaţă realizată de operatorul bursei de energie OPCOM.

Pentru anul 2015 au fost emise aproape 14,16 milioane de certificate verzi, dar în acelaşi an au expirat 355.900. Pentru ianuarie 2016 au fost acordate peste 1 milion de unităţi, iar numărul celor expirate s-a situat în jurul valorii de 125.000.

Tranzacţiile care se realizează acum pe OPCOM cu certificate verzi sunt încheiate la preţul minim garantat de lege, 132,4045 lei/certificat verde. Plecând de la această valoare, pierderea operatorilor din domeniu rezultată din netranzacţionarea certificatelor este de aproape 63,66 milioane de lei. La aceste pierderi rezultate din imposibilitatea de a încasa venituri din titlurile expirate se mai adaugă şi impozitul pe care companiile l-au plătit la acordare, desi nu au reuşit să le vândă.

Mai mult, stocul actualizat de certificate verzi disponibile şi neacoperite de cota obligatorie de achiziţie depăşeşte 4,3 milioane de certificate verzi. Pe baza nivelului minim de preţ, veniturile neîncasate se ridică la aproape 570 de milioane de lei. Stocul va creste puternic până la finalul acestui an din pricin cotei pe care Guvernul şi ANRE au aprobat-o pentru 2016, sub ce impunea legea, spune asociaţia PATRES.

Punctual, sesiunea de tranzacţionare de certificate verzi din ziua actualizării realizate de OPCOM a arătat o realitate sumbră: din peste 1,7 milioane de certificate verzi ofertate au fost tranzacţionate 5.490 la preţ minim.

În toată luna februarie s-au tranzacţionat doar 81 de certificate verzi, toate la preţ minim, iar în luna ianuarie tranzacţiile s-au realizat în jurul a 906 certificate verzi. În total, în primele două luni ale anului s-au tranzacţionat cu 1.200% mai puţine certificate verzi decât în aceeaşi perioadă de referinţă din 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *