Acasă » Interes general » Macroeconomie » EximBank România și China, acord financiar pentru investiții în energie și infrastructură

EximBank România și China, acord financiar pentru investiții în energie și infrastructură

29 ianuarie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

EximBank România a semnat un Acord de Cooperare Financiară cu China Eximbank care stabilește cadrul general de cooperare între cele două instituții pentru stimularea investițiilor chineze în România, în special în domeniile energiei și infrastructurii.

”Semnarea acestui acord reprezintă încă un pas spre concretizarea discuțiilor purtate în cadrul Forumului Economic și Comercial China – Europa Centrală și de Est, care s-a desfășurat la București la finele anului trecut. Urmăm astfel cadrul strategic stabilit de Guvern, care fixează coordonatele și obiectivele macroeconomice și care oferă posibilitatea tuturor instituțiilor implicate să  participe la efortul de stimulare a creșterii economiei naționale.

”Beneficiind de acest context favorabil și având în vedere potențialul uriaș de dezvoltare al relațiilor economice dintre România și China, ne exprimăm deplina convingere în posibilitatea obținerii unor rezultate satisfăcătoare, vizibile pe termen mediu și lung”, a spus Traian Halalai, președintele EximBank.

Acordul are drept scop stabilirea și dezvoltarea unei relații de cooperare pe termen lung pentru promovarea investițiilor chineze în România, în special pentru proiecte din domeniul energiei și infrastructurii situate în România pe care companiile chineze să le dezvolte sau în care să investească, spun oficialii Eximbank.

În cadrul vizitei de lucru pe care delegația EximBank o efectuează la Beijing vor mai avea loc întâlniri cu oficiali ai China Development Bank și ai China Export and Credit Insurance Corporation Sinosure, specializată în acordarea de asigurări pentru creditele de export.

Vom avea o rundă de discuții și cu reprezentanţii Ambasadei României la Beijing pentru identificarea modalităţilor de susţinere a companiilor româneşti în relaţia cu parteneri din China. Ne-am propus să dinamizăm și relația cu atașații/consilierii economici din ambasade care sunt un activ foarte valoros pe care îl putem – în sensul bun al cuvântului – pentru consolidarea prezenței companiilor românești pe piețele externe. Aceștia au capacitatea de a furniza informații relevante pentru companiile românești, iar EximBank acționează în mod constant pentru facilitarea dialogului cu mediul de afaceri și transferarea către acesta a elementelor de context de care este nevoie în fundamentarea deciziilor de business”, a mai spus Traian Halalai.

El a adăugat că, în contextul în care exportatorii românii doresc să diversifice destinațiile de export, piața chineză reprezintă o alternativă, oferind oportunități extraordinare.

Un prim pas în deschiderea pieței chineze l-a constituit semnarea în 2004 a unui  acord-cadru de cooperare între EximBank România şi China Eximbank care a permis deschiderea unui canal transparent de comunicare în favoarea companiilor româneşti şi chineze care doresc să iniţieze relaţii de afaceri.

Pentru susţinerea cu succes a tranzacţiilor bilaterale, în același an, EximBank România a stabilit un parteneriat cadru şi cu Agenţia de Asigurare a Exportului din China, China Export and Credit Insurance Corporation Sinosure, (2004) instituţie similară în domeniul asigurării creditelor de export şi a investiţiilor în străinătate.

De asemenea, EximBank România a încheiat, în 2007, un acord-cadru de cooperare și cu China Development Bank care a reprezentat un pas important pentru identificarea de soluţii financiare complexe, adaptate specificului proiectelor derulate de regulă în parteneriat public-privat.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *