Acasă » Regenerabile » Exim Banca Românească emite garanții de stat pentru proiecte de energie regenerabilă

Exim Banca Românească emite garanții de stat pentru proiecte de energie regenerabilă

3 august 2023
Regenerabile
energynomics

Exim Banca Românească a lansat un nou produs de garantare în numele şi în contul statului român care facilitează accesul la finanțare al companiilor care implementează proiecte de investiții în domeniul energiei regenerabile, precum energie eoliană, solară şi geotermală, energie hidroelectrică, biomasă, a anunțat miercuri banca.

Conform sursei citate, garanția poate acoperi până la 80% din valoarea finanțării şi se acordă pentru creditele noi destinate acoperirii cheltuielilor de investiții şi/sau capitalului de lucru necesar implementării proiectului de investiții în domeniul energiei regenerabile, inclusiv pentru credite destinate susținerii proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile.

„Extinderea portofoliului de produse oferite în cadrul activității de mandat al statului român de către Exim Banca Românească, prin lansarea garanțiilor pentru proiecte de investiții în energie regenerabilă, susține demersurile constante ale băncii de a sprijini activ sectoarele cheie ale economiei naționale. Suntem conectați permanent la evoluțiile economice şi la cerințele clienților noştri şi, în acelaşi timp, avem în vedere ajustarea instrumentelor noastre financiare pentru susținerea investițiilor care contribuie la materializarea țintelor ESG şi la crearea de valoare în economie. Exim Banca Românească susține finanțarea viitorului sustenabil şi sunt încrezător în capacitatea băncilor comerciale locale de a prezenta proiecte viabile în domeniul energiei curate, care să beneficieze de acest tip de garanții de stat”, a declarat Traian Hălălăi, preşedintele executiv al Exim Banca Românească.

Proiectele eligibile pentru acordarea de garanții de stat în cadrul acestei scheme pot consta în: realizarea de capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile şi a hidrogenului verde, realizarea de capacități de producție a bateriilor pentru stocarea energiei electrice, a celulelor şi panourilor fotovoltaice, a echipamentelor şi/sau materialelor de construcție fotovoltaice, precum şi în cogenerare de înaltă eficiență pe gaz şi/sau încălzire centralizată.

De asemenea, proiectele eligibile pot consta în construire de capacități de transport, distribuție şi stocare a energiei electrice/termice şi a gazelor naturale (inclusiv în combinație cu hidrogenul verde) şi construirea de sisteme de producere a energiei electrice prin metoda aerului comprimat şi a turbinelor pe gaz lichefiat, pentru echilibrarea rețelelor electrice, precum şi construirea de capacități de prelucrare a deşeurilor menajere, care au în componență şi producerea de energie electrică cu ajutorul derivatelor din deşeuri.

„Noua schemă de garantare respectă prevederile Comunicării Comisiei Europene cu privire la aplicarea articolelor 87 şi 88 din Tratatul CE privind ajutoarele de stat sub formă de garanții fiind destinată să asigure facilitarea accesului la finanțare al companiilor de proiect/Special Purpose Vehicles (SPV), care implementează proiecte de investiții destinate să contribuie la îndeplinirea obiectivelor Pactului Verde European, ca strategie de creştere sustenabilă a economiei europene şi combaterea schimbărilor climatice, în concordanță cu angajamentele UE, inclusiv a obiectivelor naționale stabilite în Planul Național de Redresare şi Reziliență, componenta „Energie” (PNRR-E).”, se menționează în comunicat.

Exim Banca Românească este o bancă universală 100% românească, aflată în top 10 cele mai mari instituții de credit după active. Banca oferă clienților săi, persoane fizice şi juridice, o gamă largă de produse şi servicii, adaptate nevoilor acestora. Independent de componentele specifice unei bănci universale, Exim Banca Românească continuă să acționeze pe segmentul garanțiilor şi asigurărilor de stat, conform mandatului primit din partea statului român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *