Acasă » Petrol și Gaze » ESMA: Plafonarea prețului gazelor naturale afectează bursele de profil

ESMA: Plafonarea prețului gazelor naturale afectează bursele de profil

23 ianuarie 2023
Consumatori
energynomics

Decizia UE privind plafonarea prețului gazelor naturale ar putea afecta stabilitatea financiară şi în mod potențial ar putea reduce lichiditatea pe bursele europene unde se tranzacționează gazele, a avertizat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Piețe (ESMA) într-un document consultat de Reuters.

În decembrie, miniştrii europeni ai Energiei au convenit că plafonarea prețului gazelor va fi declanşată în momentul în care cotațiile la hub-ul de gaze Dutch Title Transfer Facility (TTF) de la Amsterdam depăşesc semnificativ prețurile gaze naturale lichefiate (GNL). Plafonul ar putea fi declanşat începând cu data de 15 februarie 2023 şi, inițial, nu se va aplica tranzacțiilor de tip „over the counter” (în afara pieței).

În documentul publicat luni, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Piețe susține că în cazul în care prețul gazelor naturale se apropie de nivelul la care este declanşată plafonarea, operatorii prezenți pe piață îşi vor schimba probabil comportamentul, pentru a evita impunerea plafonului sau pentru a se pregăti de aplicarea plafonului, conform Agerpres.

„Deşi acest comportament ar apărea rațional pe bază individuală, ar putea duce la schimbări semnificative şi abrupte ale evoluției pieței, ceea ce ar afecta funcționarea ordonată a pieței şi, în cele din urmă, stabilitatea financiară”, avertizează ESMA.

Instituția apreciază impactul complet al plafonării prețului va deveni clar doar când va fi aproape de declanşare.

ESMA şi Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) trebuie să publice până în martie un raport cuprinzător privind consecințele plafonării prețului gazelor naturale asupra piețelor energetice şi financiare.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, cotațiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare au scăzut, luni dimineață, cu 0,2%, la 66,80 euro pentru un Megawatt-oră, după ce anterior înregistraseră un avans de 3,9%. Vineri, cotațiile la gaze naturale au urcat cu 10%, prima creştere săptămânală după cinci declinuri săptămânale consecutive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *