Acasă » Interes general » Erste: România va înregistra o creştere economică de 4,2% în 2021

Erste: România va înregistra o creştere economică de 4,2% în 2021

6 mai 2021
Interes general
energynomics

Erste Group Bank estimează că România va consemna anul acesta o creştere economică de 4,2% şi de 4,5% în 2022, însă viteza şi amploarea procesului de vaccinare rămân cei mai importanţi factori pentru redresarea economică a regiunii în care operează grupul bancar.

Erste Group Bank, listat la bursă, îşi menţine perspectivele pozitive pentru 2021 şi subliniază că redresarea economică din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), în care activează, depinde de o rată ridicată de vaccinare, un alt factor cheie pentru acest lucru fiind utilizarea eficientă a granturilor din Fondul de redresare al Uniunii Europene, în condiţiile în care guvernele sunt încurajate să ţintească planuri ambiţioase şi de calitate.

În acest context, Erste estimează rate de creştere a PIB în ECE în 2021 cuprinse între aproximativ +3% şi +5%. De asemenea, în opinia analiştilor Erste, producţia industrială şi creşterea PIB ar urma să revină la normal în a doua jumătate a anului.

„Două direcții vor stimula redresarea economiei. Una implică vaccinarea, făcând astfel posibilă revenirea la normalitate. A doua constă în injecţii de capital din Fondul de redresare al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro. Această finanţare va cataliza un mare potenţial economic, în special în regiunea noastră. Toate ţările din regiunea noastră ar trebui să înregistreze o revenire economică în 2021, această creştere fiind vizibilă mai ales în a doua jumătate a anului. Mai mult, ne aşteptăm la o creştere economică solidă şi în 2022 – 2023, în condiţiile în care utilizarea fondurilor UE oferă un impuls suplimentar”, a declarat Bernd Spalt, directorul general al Erste Group.

Viteza şi amploarea procesului de vaccinare rămân cei mai importanţi factori pentru redresarea economică a regiunii. Erste Group se aşteaptă ca majoritatea populaţiei eligibile pentru imunizare să poată fi vaccinată până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, potrivit Agerpres.

Un rol important în redresarea regiunii este atribuit de Bernd Spalt şi Fondului de redresare al UE. Termenul limită până la care statele membre pot trimite Comisiei Europene planurile de implementare este 30 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *