Acasă » Regenerabile » Energy Community lansează proiectul de certificare a regenerabilelor pentru contribui la accelerarea tranziției energetice

Energy Community lansează proiectul de certificare a regenerabilelor pentru contribui la accelerarea tranziției energetice

27 ianuarie 2022
Regenerabile
energynomics

Comunitatea Energetică a lansat implementarea unui proiect de creare a sistemelor electronice de garanții de origine în Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Kosovo, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru și Ucraina. Garanțiile de origine (GO) sunt documente electronice care dovedesc consumatorilor finali că o anumită cantitate de energie electrică a fost produsă din surse regenerabile de energie.

Serbia a stabilit deja un sistem electronic pentru GO.

Proiectul își propune să pună în aplicare un sistem electronic pentru a gestiona emiterea, transferul și anularea garanțiilor de origine în conformitate cu regulile și principiile UE. Sistemul va permite fiecărei părți contractante să aibă propriul registru național, putând, în același timp, să comercializeze GO la nivel regional.

Directorul Secretariatului Comunității Energetice Artur Lorkowski consideră că „garanțiile de origine pot crește dinamica în aceste piețe prin impulsionarea investițiilor noi în surse regenerabile”. El explică că acestea vor da părților contractante un nou impuls în implementarea Directivei privind energia regenerabilă, unul dintre elementele cheie ale pachetului pentru energie curată recent adoptat.

În urma unei proceduri de licitație publică din 2021, Grexel Ltd, parte a EEX Group, a fost selectată pentru a sprijini implementarea proiectului.

Comunitatea Energiei este o organizație internațională care reunește Uniunea Europeană și vecinii săi pentru a crea o piață integrată a energiei paneuropene. Obiectivul cheie al Comunității Energiei este extinderea regulilor și principiilor pieței interne de energie a UE la țările din Europa de Sud-Est, regiunea Mării Negre și nu numai, pe baza unui cadru obligatoriu din punct de vedere juridic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *