Acasă » Electricitate » Enel se îndreaptă către Vietnam în căutarea energiei verzi din Asia

Enel se îndreaptă către Vietnam în căutarea energiei verzi din Asia

4 iulie 2017
Distribuţie
energynomics

Compania italiană de utilități Enel intentionează să-și extindă capacitatea energetică ecologică în următorii ani, prin penetrarea a două sau trei piețe în Asia și Africa, însă nu plănuiește achiziții majore, a declarat directorul pentru Energii Regenerabile al Enel.

Compania, care controlează Endesa din Spania, a devenit cea mai mare utilitate europeană după valoarea de piață, când a cumpărat divizia de energie regenerabilă a Endesa, anul trecut. Compania, care este controlată de stat, se concentrează acum pe rețele electrice și întreprinderi ecologice.

„Avem în vedere creșterea în zonele în care suntem deja prezenți, dar și deschiderea unor noi piețe, cum sunt Vietnamul și Senegalul”, a declarat Antonio Cammisecra, directorul pentru Energii Regenerabile al Enel (EGP), pentru Reuters. Compania consideră Asia de Sud-Est o zonă cheie de creștere, deși, momentan, China nu este pe ordinea de zi, a spus el. „Cu toate acestea, monitorizăm în mod constant acest lucru, din moment ce este prea mare pentru a fi ignorat”, a declarat Cammisecra, care a preluat conducerea EGP la începutul acestui an.

El a spus că divizia pentru Energii Regenerabile dorește să se extindă pe unele dintre piețele sale mai atractive, cum ar fi Australia, Zambia și India, unde ar putea acționa ca o punte pentru Enel, pentru a construi rețele

electrice și a vinde electricitate clienților de retail. „Privim aceste țări într-un mod holistic. EGP intră și construiește centrale ecologice.  Apoi grupul vede dacă există loc pentru a merge în aval în domenii precum distribuția și comerțul cu amănuntul”, a spus el.

EGP, una dintre cele mai mari companii de energie regenerabilă din lume, este prezentă în 29 de țări. Aceasta intenționează să cheltuiască aproximativ 8 miliarde de euro până în 2019 pentru a-și crește capacitatea instalată, de la 37 gigawați la aproape 46 de gigawați.

S.U.A, încă atractivă

Cammisecra a afirmat că, în anul următor, compania va înregistra o creștere semnificativă în Statele Unite și în Mexic, datorită strategiei sale ”construiește, vinde și operează”, care presupune construirea centralelor, vânzarea lor și gestionarea lor pe baza unei taxe. Statele Unite au rămas o piață de energie regenerabilă foarte mare, în ciuda deciziei președintelui Donald Trump de a părăsi Acordul de la Paris privind schimbările climatice, a afirmat el, adăugând că, cererea crescândă din partea utilizatorilor comerciali și industriali (C & I) ar conduce la o creșterea economică.

„Planurile și investițiile noastre în S.U.A. rămân neschimbate”, a spus el.

EGP vinde din ce în ce mai mult energie direct utilizatorilor finali, în locul utilităților, iar în următorii trei ani va vinde jumătate din producția sa clienților C&I, a spus Cammisecra. A existat o preocupare din ce în ce mai mare cu privire la faptul că marjele pentru companiile din domeniul energiei regenerabile ar putea suferi, deoarece utilitățile s-ar putea bloca la prețuri scăzute prin acordurile de cumpărare a energiei electrice.

Cammisecra a afirmat că, în timp ce achizițiile majore, transformative au fost în afara agendei pentru EGP, a fost gata să urmeze contracte mai mici pentru a stimula creșterea.

„În Spania, operațiunile Greenfield sunt ruta noastră preferată, dar vom lua în considerare și achizițiile”, a spus el. Cammisecra a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat dacă EGP era interesată de compania spaniolă de energie verde Renovalia, pe care fondul de investiții Cerberus a cumpărat-o în 2015 pentru 1 miliard de euro și despre care se presupune că ar fi de vânzare. El a spus că EGP, prin intermediul asocierii portofoliului său de centrale solare cu fondul italian de infrastructură F2i, ar analiza activele fotovoltaice italiene ale Terra Firma atunci când vin pe piață. „Suntem interesați și vom arunca o privire, dar procesul nu a început încă”, a spus el. Terra Firma a angajat UniCredit, JPMorgan și Jefferies să-și vândă portofoliul RTR de centrale solare în Italia, multe în zona de sud. Un bancher care are cunoaște problema în detaliu, a declarat că ar putea valoara aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Mutarea pe care au făcut-o unele companii petroliere majore în vederea diversificării afacerilor, prin trecerea către sectorul energiei regenerabile, a vizat unii observatori din industrie, care sunt îngrijorați de faptul că jucătorii existenți din zona energiei verzi ar putea avea de suferit. Dar Cammisecra a renunțat la îngrijorările referitoare la companiile din domeniul energiei regenerabile, cu înregistrări puternice, costuri reduse și strategii eficiente, care ar putea câștiga.

„Jucătorii de petrol și gaze obțin cu greu cele mai ieftine costuri de capital. Nu cred că este o amenințare majoră”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *