Acasă » Electricitate » Enel plasează cu succes pe piața Eurobond o emisiune de obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate de 3,5 mld. euro

Enel plasează cu succes pe piața Eurobond o emisiune de obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate de 3,5 mld. euro

24 septembrie 2021
Electricitate
Energynomics

Enel Finance International (EFI), compania financiară înregistrată în Olanda și controlată de Enel, a lansat pentru investitorii instituționali din piața Eurobond o emisiune de obligațiuni multi- tranșă, asociată obiectivelor de sustenabilitate, în valoare totală de 3,5 miliarde de euro.

În același timp, EFI a lansat o ofertă voluntară neangajantă („Tender Offer”) pentru răscumpărarea parțială a trei serii de obligațiuni convenționale restante, denominate în dolari americani, pentru o valoare totală maximă țintită de 1,5 miliarde dolari americani, accelerând obiectivele Grupului privind raportul dintre sursele de finanțare sustenabilă și totalul datoriilor brute.

“Cu tranzacțiile pe care le anunțăm astăzi, prin care emitem noi obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate și, totodată, răscumpărăm obligațiuni restante de tipuri convenționale, ne consolidăm angajamentul de a accelera finanțarea sustenabilă, în linie cu angajamentele asumate în cadrul inițiativei CFO Taskforce, promovată de Pactul Global al Națiunilor Unite”, a spus Alberto De Paoli, CFO, Enel.

Noua emisiune este asociată realizării obiectivului de sustenabilitate al Enel privind reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1), contribuind la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 13 al Organizației Națiunilor Unite (Acțiune climatică), și este în conformitate cu cadrul de finanțare durabilă al Grupului (Cadrul).

Această tranzacție se adaugă seriei de emisiuni de obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate, lansate de EFI anul trecut: 3,25 miliarde de euro, în iunie, și 4 miliarde de dolari americani, in iulie.

Obligațiunile sunt garantate de Enel, iar emisiunea a fost suprasubscrisă de 3 ori, înregistrând oferte de circa 11 miliarde de euro și o participare importantă din partea investitorilor responsabili social (SRI), permițând Grupului Enel să-și diversifice baza de investitori.

Succesul noii emisiunii este o recunoaștere evidentă a strategiei de sustenabilitate a grupului și a capacității sale de a genera valoare, contribuind la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite. Valoarea “sustenabilitate” s-a reflectat încă o dată în cerere și în mecanica de stabilire a prețurilor aferentă emisiunii.

Venitul din emisiune ar urma să finanțeze nevoile curente ale Grupului și răscumpărarea parțială a celor trei serii de obligațiuni de tipuri convenționale restante, denominate în dolari americani, din oferta “Tender Offer”.

Tranzacția este conformă cu Cadrul actualizat în ianuarie 2021, care integrează pe deplin sustenabilitatea în programul global de finanțare al Grupului. Cadrul este aliniat cu „Principiile obligațiunilor asociate obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociației pieței de capital internaționale (ICMA) și cu „Principiile de împrumut asociat obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociației pieței împrumuturilor (LMA), verificate de Second Party Provider V.E.

În conformitate cu Cadrul, cele patru tranșe ale obligațiuni sunt legate de Indicatorul cheie de performanță (KPI) privind valoarea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1) la nivel de grup, măsurat în grame de CO2eq pe kWh, contribuind la realizarea Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 13 al Organizației Națiunilor Unite.

În acest sens, în octombrie 2020, Enel a anunțat o revizuire a țintei de reducere până în 2030 a emisiilor directe de gaze cu efect de seră în Scopul 1, până la un nivel cu 80% mai scăzut față de 2017, atingând astfel o valoarea mai mica de 82g CO2eq/kWh. Ținta este certificată de inițiativa Science Based Targets (SBTi) ca fiind eficientă în efortul de limitare a încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

Planul pentru 2030 include, de asemenea, un obiectiv privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (Scopul 1), cantitate măsurată în grame de CO2eq/kWh, egală sau mai mică de 148g CO2eq/kWh, până în 2023. Scopul final vizează decarbonizarea completă a mixului energetic al Enel până în 2050.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *