Acasă » Electricitate » ELCEN pune condiții grele pentru eșalonarea datoriilor RADET

ELCEN pune condiții grele pentru eșalonarea datoriilor RADET

30 septembrie 2015
Electricitate
energynomics

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) discută încheierea unui protocol pentru eşalonarea datoriilor RADET pe o perioadă de zece ani, cu condiţia ca până la sfârşitul anului 2015, pe lângă factura curentă, RADET să achite 250 de milioane lei, suma necesară plăţii furnizorilor de gaze, scrie Mediafax. Datoriile totale ale RADET către ELCEN, la 31 august, erau în valoare de 3,58 miliarde de lei.

ELCEN a anunţat că bucureştenii nu vor avea probleme cu apa caldă şi căldura şi că nici nu va fi nevoie de importuri de gaze la iarnă. Directorul general al ELCEN Bucureşti, Marcel Octavian Nicolaescu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că ELCEN nu încasează valoarea mărfii pe care o vinde RADET, respectiv apă caldă și căldură. Totodată, Nicolaescu a menţionat că nu se mai pune problema fuziunii cu RADET.

De asemenea, el a precizat că societatea organizează o licitaţie publică pentru a lua un credit de 150 de milioane de lei pentru a achita din datoriile pe care le are către furnizorii de gaze. În total, ELCEN datorează Romgaz, GDF SUEZ Energy România (Engie), Transgaz şi OMV Petrom 548 de milioane de lei.

Bugetul municipiului Bucureşti nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei, conform ELCEN. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de „subvenţie”, reprezentând diferenţa de preţ la energia termică livrată populaţiei, doar suma de 570,4 milioane de lei, faţă de 720 de milioane lei, cât a fost fundamentat de RADET. Până în prezent, din suma de 570 de milioane de lei, PMB a achitat 430 de milioane de lei, rămânând de achitat 140 de milioane de lei.

În opinia oficialilor ELCEN, CGMB trebuie să rectifice în regim de urgenţă bugetul PMB, astfel încât să aloce cu titlu de subvenţie pentru RADET Bucureşti încă cel puţin 200 de milioane de lei, sumă ce trebuie plătită în acest an, în integralitate, către ELCEN.

Guvernul poate acorda sprijin pentru asigurarea agentului termic în Bucureşti

Premierul Victor Ponta a precizat, marţi, că Guvernul poate acorda sprijin pentru asigurarea agentului termic în Bucureşti, dar că soluţia la această problemă o reprezintă o decizie a Consiliului General a Municipiului București (CGMB).

„Eu știu foarte bine care este situația și în București, și în restul țării. Ca în fiecare an, noi putem să sprijinim, însă soluția este o decizie a Consiliului General. O să mă văd și cu primarul interimar. Nu știu exact care sunt majoritățile acolo, cum funcționează, dar, categoric, trebuie o soluție radicală, pe care Consiliul General, din motive strict politice, că nu era decizia primarului și nu este nici acum decizia primarului, ci a Consiliului General, trebuie să o ia, legată de RADET”, a afirmat, marţi, Victor Ponta.

Ponta a adăugat că au existat mai multe proiecte şi de fuziune între ELCEN şi RADET, şi de sprijin din partea Guvernului, dar decizia trebuie să vină de la Consiliul General al Mumicipiului Bucureşti.

„Acolo este o situaţie politică, nu de acum, demult cred că este o situaţie politică extrem de fluidă şi când avem decizia putem să mergem mai departe, altfel, strict pentru această iarnă am discutat cu doamna ministru Shhaideh (n.r. – Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice) şi strângem de la toate primăriile din ţară şi ajutăm cu tot ce putem”, a arătat Ponta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *