Acasă » Termo » ELCEN a început transferul activelor către compania municipală după ce judecătorul sindic a aprobat planul în acest sens

ELCEN a început transferul activelor către compania municipală după ce judecătorul sindic a aprobat planul în acest sens

24 octombrie 2018
Cogenerare
energynomics

ELCEN a început reorganizarea activității după ce, în 22 octombrie, judecătorul sindic a confirmat planul în acest sens, se arată într-un comunicat al administratorului judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant.

„Aprobarea de către toți creditorii a planului de reorganizare al ELCEN, ulterior confirmat de judecătorul sindic, este un pas semnificativ care dă undă verde pentru derularea rapidă a procesului de reorganizare a sistemului de alimentare cu energie termică, mai ales în condițiile în care ne îndreptăm spre sezonul de iarnă. Este un pas important în eforturile tuturor părților implicate, ale creditorilor ELCEN și ale Municipalității, de a rezolva problemele economice ale ELCEN și RADET, ambele aflate în insolvență, și a trece la dezvoltarea sistemului de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET, care va furniza apă caldă și căldură pentru peste 1,2 milioane de bucureșteni. Suntem convinși că Municipalitatea va face pașii necesari pentru asumarea și punerea în practică a măsurilor asumate de principiu, astfel încât SACET să intre în funcțiune în cel mai scurt timp”, a declarat Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, citat de Agerpres.

Soluția de reorganizare a ELCEN vizează, în principal, transferul de active din patrimoniul ELCEN către compania municipală Energetica SA, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, astfel încât sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET se va centraliza în condițiile în care și RADET va proceda la transferul de active către Energetica.

Potrivit planului ELCEN, transferul de active și activități este prevăzut să fie realizat până la finele anului 2018, cu o perioadă tranzitorie estimată la un an. De asemenea, se are în vedere și recuperarea creanței pe care ELCEN o deține împotriva RADET, în valoare de 1,095 miliarde de lei. Plata creanței este propusă să fie realizată în termen de 3 ani.

Planul de reorganizare vizează, totodată, încasarea prețului de transfer al activelor ELCEN în cuantum de 891 milioane de lei la care se adaugă investițiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 milioane de lei.

Pe de altă parte, potrivit reprezentantului administratorului judiciar al ELCEN, depunerea proiectelor pentru atragerea fondurilor europene nerambursabile este vital a fi realizată până la finele anului 2018, iar Municipalitatea a asigurat că va demara, imediat după confirmarea planului, toate procedurile necesare.

„Noua companie municipală Energetica SA are ca obiectiv să atragă finanțări nerambursabile pentru investiții în vederea alinierii capacităților de producție la obligațiile de mediu, cu termene limită de respectat până în 2023. Valoarea investițiilor este estimată la 513 milioane de euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 milioane de euro în următorii 4 ani”, se arată în comunicatul Sierra Quadrant.

Adunarea creditorilor Electrocentrale București (ELCEN) a aprobat, în septembrie 2018, în unanimitate, planul de reorganizare al celui mai mare producător de energie termică al Capitalei.

2 comentarii la „ELCEN a început transferul activelor către compania municipală după ce judecătorul sindic a aprobat planul în acest sens”

  1. E o veste buna ca urmare a modului eficient in care toti factorii responsabili din ELCEN au facut ce trebuia pentru aprobarea acestui plan de reorganizare.Mai este un pas tot la fel de important, aprobarile pe care trebuie sa le ia RADET si PRIMARIA pentru ducerea la indeplinire a acestui plan , care asigura locuitorilor Bucurestiului incalzirea si apa calda pentru inca 30 de ani.Sa speram ca divergentele din consiliul general vor fi rezolvate,se vor da aprobarile necesare si capetele luminate din partid nu vor sacrifica soarta populatiei pentru satisfacerea lor si a functiilor pe care vremelnic le detin.

  2. Pana acum doamna primar a adus doar proiecte care nu ne „incalzesc” cu nimic. Si la propriu și la figurat… Nici fantanile, nici festivalurile, nici catedrala, nici toate companiile municipale infiintate degeaba, de peste un an, pe o gramada de bani… mai ales salarii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *