Acasă » Electricitate » Distribuţie » Elcen București, divizată fără concedieri

Elcen București, divizată fără concedieri

28 iulie 2014
Distribuţie
energynomics

Divizarea Electrocentrale București (Elcen), cel mai mare producător de energie termică din România (40%) și din București (90%) și unul dintre principalii furnizori de energie electrică de pe piața națională, cu o cotă de 4,8%, a fost aprobată pe 25 iulie într-o ședință extraordinară a Adunării Generale a Acționarilor (AGA) companiei. Consiliul de Administrație aprobase divizarea pe 29 mai.

“Astăzi (vineri – n.r) a fost realizat un pas important în procesul de divizare a societății Electrocentrale București și ne așteptam ca până la sfârșitul lunii august cele două noi societăți desprinse din Elcen să fie înregistrate. Divizarea va avea loc fără disponibilizări în cadrul companiei. Este doar un prim pas către eficientizarea sistemelor integrate de alimentare centralizată cu energie termică a orașelor București și Constanța.”, a declarat directorul general al companiei bucureștene, citat într-un comunicat de presă.

Din divizare rezultă două noi companii

Părțile de patrimoniu extrase din Elcen vor da naștere companiilor Electrocentrale Constanța și Electrocentrale Titan. Departamentul Energiei va păstra 97,51% din Elcen, iar Romgaz va deține 2,49% din acțiuni. În ceea ce privește cele două societăți nou formate, statul român va fi unic acționar al Electrocentrale Constanța (100%) și va deține 28,80% din titluri în cadrul Electrocentrale Titan, unde restul acționarilor vor fi Electrocentrale Grup (70,47%), respectiv Romgaz (0,73%).

După divizare, Elcen va deține cele 4 CTE-uri care deservesc Municipiul București: Centrala Termoelectrică Vest, Centrala Termoelectrică Sud, Centrala Termoelectrică Grozăvești, Centrala Termoelectrică Progresu și Uzina de Reparații.

Electrocentrale Constanța va deține Centrala Termoelectrică Palas și rețelele de transport al energiei termice ce deservesc orașul Constanța, precum și alte bunuri/active din patrimoniul Elcen, în timp ce Electrocentrale Titan va deține Centrala Termoelectrică Titan și Centrala Termoelectrică Fântânele, precum și alte bunuri/active din patrimoniul Elcen.

Elcen pregătește prin divizare fuziunea cu RADET

Această etapă face parte din Memorandumul “Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul București și Municipiul Constanța”, adoptat de Guvernul României în data de 21 martie 2013 și aprobat cu scopul dezvoltării unui serviciu public energetic performant și eficient pentru locuitorii din București și Constanța, informează documentația divizării.

După divizarea Elcen, Memorandumul prevede transformarea RADET din București și din Constanța în societăți comerciale și transferul acțiunilor Elcen București și Elcen Constanța din proprietatea privată a statului român către Primăria din București și din Constanța. Urmează apoi fuziunea dintre cele două societăți și societățile rezultate din reorganizarea celor două regii din București și din Constanța, în scopul creșterii calității serviciului public la un tarif suportabil pentru populație.

Elcen a fost înfiinţată pe 18 decembrie 2002, ca filială a Termoelectrica, prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. La ora actuală, Ministerul Economiei deține peste 90% din titlurile companiei. Anul trecut, Elcen a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde de lei (380 milioane de euro) și un profit net de 51 milioane de lei (11,7 milioane de euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *