Acasă » Interes general » EIT InnoEnergy și Demeter creează un fond de 500 mil. euro dedicat materiilor prime pentru baterii

EIT InnoEnergy și Demeter creează un fond de 500 mil. euro dedicat materiilor prime pentru baterii

22 ianuarie 2024
Interes general
energynomics

EIT InnoEnergy, un motor de inovare pentru energie durabilă în toată Europa, și Demeter Investment Managers din Paris și-au unit forțele pentru a lansa un fond axat pe construirea unui lanț de aprovizionare diversificat cu materii prime pentru baterii în Europa.

Fondul, care vizează un prag de 500 de milioane de euro, extinde eforturile Alianței Europene pentru Baterii de a consolida industria europeană a acumulatorilor.

Axat pe rezolvarea lacunelor din lanțul de aprovizionare cu materiale pentru baterii din UE, fondul se aliniază Legii materiilor prime critice, având ca scop reducerea dependenței de sursele străine prin îmbunătățirea capacităților interne pentru materiale cheie pentru baterii precum litiu, nichel, cobalt, mangan și grafit.

„Pentru a asigura o industrie europeană de baterii înfloritoare și rezistentă, trebuie să ne intensificăm eforturile în producția internă de materii prime pentru baterii”, a declarat Diego Pavia, CEO al EIT InnoEnergy.

„Deși este încurajator să vedem o listă tot mai mare de inițiative ambițioase și stimuli financiari din partea actorilor publici și privați, concentrarea acestora este de obicei pe proiecte mature (decizia de investiții post-finală).”

„Cu toate acestea, aceste inițiative au nevoie de un flux de proiecte fără riscuri și, prin urmare, avem nevoie, de asemenea, de un accent pe proiectele din upstream în stadiu incipient (scoping, PFS și DFS), angajate într-un lanț de aprovizionare durabil, trasabil și transparent cu materiale pentru baterii – și asta este exact ceea ce va oferi EBA Materials Fund”, adaugă Pavia.

Demeter va fi partener și manager al „Fondului strategic pentru materiale pentru baterii EBA” de 500 de milioane de euro. EIT InnoEnergy va aduce expertiză sectorială, iar Societe Generale va oferi serviciile de consiliere financiară exclusiv pentru strângerea de capital.

Demeter Investment Managers investește între 1 și 50 de milioane de euro în proiecte de tranziție energetică și ecologică. Cu o echipă de 38 de angajați în Europa și având sub management active de 1,3 miliarde euro, firma a efectuat 230 de investiții pe parcursul a 17 ani.

Fondul Strategic pentru Materiale pentru Baterii EBA alocă cel puțin 70% din investiții proiectelor de îmbunătățire a producției interne a UE, cuprinzând minerit, procesare, rafinare și reciclare în UE și în țările învecinate.

Restul de 30% vizează creșterea aprovizionării cu materii prime din țările Parteneriatului UE pentru materie primă, inclusiv Canada, Namibia și Argentina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *