Acasă » Regenerabile » Eforturile UE din domeniul energiei regenerabile vor fi supuse unui audit

Eforturile UE din domeniul energiei regenerabile vor fi supuse unui audit

2 februarie 2018
Regenerabile
energynomics

Auditorii Uniunii Europene vor lansa o anchetă pentru a evalua eficacitatea sprijinului pentru energia electrică produsă de energia solară și eoliană, considerând că acestea joacă un rol din ce în ce mai important în mixul energetic al Europei. Curtea Europeană de Audit a anunțat joi (1 februarie) ancheta, citând faptul că energia solară și eoliană “se află pe punctul de a deveni cele două cele mai ieftine forme de producere a energiei electrice”.

Auditorii se vor concentra pe analiza proiectării, punerii în aplicare și monitorizării strategiilor UE și naționale începând cu 2009. Ei vor analiza, de asemenea, finanțarea pe care schemele de sprijin le-au primit de-a lungul anilor, potrivit Euractiv.com.

Auditorii vor vizita patru state membre pentru a colecta date – Germania, Grecia, Spania și Polonia – și vor publica un raport la începutul anului viitor. “Energia eoliană și cea solară sunt cele două surse regenerabile de energie electrică care s-au dezvoltat de departe cel mai dinamic în ultimii zece ani”, a spus George Pufan, care va conduce echipa de audit. “Ele joacă un rol vital în mixul nostru energetic și este foarte important să înțelegem dacă strategia și sprijinul pentru ele sunt eficiente”, a adăugat el.

Asociația SolarPower Europe a salutat anunțul, confirmând faptul că energia solară devine o parte componentă a mixului energetic european. Asociația a adăugat: “Ceea ce face ca acest audit să fie deosebit de interesant sunt piețele solare pe care au ales să le examineze, Germania, Grecia, Spania și Polonia, acestea fiind țări care au avut sisteme de sprijin foarte diferite, așadar am putea lua lecții importante din acest exercițiu.”

Auditorii UE evaluează adesea zonele în care Bruxelles alocă sume substanțiale de bani, iar energia din surse regenerabile nu face excepție. Pentru perioada 2014-2020, 45 de miliarde de euro din Fondurile Structurale și de Investiții europene au fost rezervate pentru a ajuta la trecerea la o economie cu emisii reduse de carbon. Energiile regenerabile sunt din ce în ce mai puternice, iar săptămâna trecută Comisia a arătat că un număr de state membre și-au atins deja obiectivele pentru anul 2020, obiectivul general de 20% fiind depășit.

Se așteaptă ca negocierile să înceapă acum în privința obiectivului pentru anul 2030, după ce Parlamentul European și Consiliul și-au finalizat pozițiile. Ultimul ar trebui să argumenteze în favoarea unui obiectiv de 35%, în timp ce statele membre și Comisia vor doar 27%. Acest ultim criteriu de referință a fost criticat în ultimul timp de grupurile de mediu și de deputații verzi care declară că scăderea costurilor energiei regenerabile, care este acum mai ieftină decât energia nucleară, înseamnă că o țintă mai mare nu este numai posibilă, ci esențială.

Parlamentarul verzilor, Claude Turmes, a declarat că 35% este “minimul necesar” pentru a îndeplini obligațiile prevăzute în Acordul de la Paris, în timp ce comisarul pentru climă Miguel Arias Cañete a recunoscut recent că datele arată că “ambiția și cerința unor ținte mai mari sunt mai puternice ca niciodată”. Discuțiile trilaterale urmează să înceapă în cadrul președinției bulgare a UE în cursul acestui trimestru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *