Acasă » Evenimente » Eficiență energetică – candidaturile anului 2019 la energynomics Awards

Eficiență energetică – candidaturile anului 2019 la energynomics Awards

27 noiembrie 2019
Evenimente
energynomics

Începem astăzi să prezentăm candidaturile anului 2019 la premiile energynomics, cu secțiunea Eficiență energetică. Numai unul dintre proiectele de mai jos va fi recompensat în cadrul Galei din 4 decembrie, dar fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită respectul nostru și o promovare cât mai largă. Mulțumim tuturor companiilor și personalităților care s-au implicat în acest efort de conturare a imaginii industriei energetice românești în 2019 prin reușitele sale!

a

ALRO – Reducerea consumului specific de energie electrică prin proiectul AP 12 Low Energy

Proiectul ALRO – AP12 Low Energy este realizat de ALRO SA împreună cu Aluminium Pechiney, parte a companiei Rio Tinto Alcan (RTA). Proiectul se bazează pe “Brick Technology” – un concept dezvoltat de RTA și constă în îmbunătățirea design-ului cuvei de electroliză prin folosirea unui nou design de catod și de anod, modificat / adaptat la cerințele ALRO, împreună cu specialiștii beneficiarului.

Reducerea consumului specific de energie electrică prin acest proiect va duce Alro între primele 5 locuri din lume, cu excepția Chinei, din punct de vedere al performanțelor energetice, cu o reducere de circa 65.000 MWh/an.

Energy Policy Group – Programul “România Eficientă”

Energy Policy Group – EPG a lansat în acest an programul ”România eficientă”, cu susținerea OMV Petrom, cel mai mare jucător pe piața energiei din România. OMV Petrom va contribui cu 4 milioane de euro la acest program, în perioada 2019-2022, pentru promovarea eficienței energetice la nivel național, prin campanii de informare publică, programe de educație și finanțarea unor proiecte pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor publice. Atât publicul larg cât și autoritățile locale, care administrează un număr mare de imobile de interes public, vor avea acces la informații privind soluții concrete de reducere a consumului energetic, care conduc la scăderea costurilor cu utilitățile și a impactului asupra mediului. De asemenea, va fi dezvoltat un ghid practic de eficiență energetică, iar Academia de Eficiență Energetică va oferi cursuri specializate și programe de training pentru reprezentanți ai autorităților publice.

Servelect – Bani europeni pentru o industrie românească eficientă – programele POIM 6.2 și 6.4

Servelect s-a implicat activ în promovarea surselor de finanțare prin fonduri europene pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică: a realizat studiile tehnice de fezabilitate necesare în depunerea dosarelor de finanțare pentru aproximativ 30% dintre proiectele depuse pentru POIM 6.2 și pentru 25% dintre proiectele depuse pentru POIM 6.4.

Prin intermediul POIM 6.2 se finanțează proiectele care au în vedere implementarea sistemelor de monitorizare a consumurilor energetice, iar POIM 6.4 finanțează investițiile în sisteme de cogenerare de înaltă eficiență. O parte dintre proiectele care au primit finanțare europeană prin POIM 6.2 au fost deja implementate de către Servelect, beneficiarii obținând rezultate concrete, precum: reconfigurări în urmărirea consumului energic p centre de cost, reducerea necesarului de consum în diferite zone, ajustarea și optimizarea unor parametri de funcționare, generarea automată de rapoarte de consum și cost energetic etc., dând astfel o nouă dimensiune activă conceptelor de Smart Metering, Industry 4.0, dar mai ales Managementului Energetic Industrial, inclusiv prin contribuția echipei Servelect la formarea, instruirea și creșterea competențelor managerilor energetici din industrie.

Termoline – Casa ”smartGreen

Centrul de cercetare Termoline a gândit, a implementat și a monitorizat casa ”smartGreen” – un concept de casă verde, echipată cu pompă de căldură geotermală, inteligentă, izolată după modelul casei pasive, cu un consum energetic ce nu depășește 15 kWh/m²/an. Dintre standardele de construcție ale casei ”smartGreen” menționăm:

  • izolația este apropiată de cea a caselor pasive cu respectarea evitării punților termice
  • centrala termică este echipată cu pompă de căldură geotermală
  • încălzire-climatizare radiantă T.A.B.S. (Thermally Activated Building Structures)
  • răcirea se face în sistem “climatizare pasivă”, utilizând temperatura sondelor geotermale
  • ventilația este asigurată cu recuperator de căldură certificat Passivhaus
  • sistem de umbrire cu jaluzele orizontale exterioare electrice, din aluminiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *