Acasă » Evenimente » Nu rata! » Eficienţă energetică – candidaturile anului 2015 la Energy Evolution

Eficienţă energetică – candidaturile anului 2015 la Energy Evolution

17 noiembrie 2015
Evenimente
energynomics

Continuăm să prezentăm candidaturile anului 2015 la premiile Energy Evolution, cu secțiunea Eficienţă energetică. Numai unul dintre proiectele de mai jos va fi recompensat în cadrul Galei din 3 decembrie, dar fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită respectul nostru și o promovare cât mai largă.

Elsaco Electronic

Instalație de cogenerare pentru Chimcomplex

Divizia Proiecte Termoenergetice din cadrul companiei Elsaco Electronic SRL a implementat cu succes, pentru beneficiarul Chimcomplex SA Borzești (mun. Onești, jud. Bacău), o instalație completă pentru producerea energiei electrice și termice în cogenerare, cu o capacitate de 7,68 MWe – putere electrică și 11,7 MWt – putere termică, utilizând ca și combustibil gazul natural. Proiectul, în valoare de aproximativ 14,35 milioane euro, s-a realizat în cadrul Programului Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice” (POS CCE), cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Instalația de cogenerare este necesară beneficiarului în scopul asigurării energiei solicitate pentru consum, în special în procesele sale de producție, în condiții de maximă eficiență energetică.

Noua instalație de cogenerare a energiei este compusă din:

  • o turbină industrială cu gaze Kawasaki, echipată cu generator electric (7,68 MWe)
  • un cazan recuperator de căldură din gazele de ardere evacuate
  • un sistem SCADA pentru monitorizarea și controlul proceselor tehnologice
  • toate celelalte instalații auxiliare necesare, pentru alimentare electrică 6/0.4kV, alimentare cu gaz natural (prin intermediul unui compresor tip șurub), alimentare cu aer de combustie/răcire ș.a.

E.On România

Energie în şcolile copilăriei

Proiectul „Energie în şcolile copilăriei” a fost implementat în perioada mai – septembrie 2015 în 11 unităţi de învăţământ din 7 judeţe din Moldova şi Transilvania, însumând peste 7.000 de beneficiari, copii şi cadre didactice. Şcolile incluse în proiect au fost selectate împreună cu Inspectoratele Şcolare Judeţene, criteriile de selecţie fiind lipsa modernizării surselor de iluminat în ultimii cinci ani şi dificultăţi de asigurare pe termen lung a reurselor pentru plata unui consum ridicat de energie.

Modernizarea sistemelor de iluminat a însemnat achiziţia şi montarea a 6.000 de corpuri de iluminat şi a aproximativ 15.000 de tuburi cu led. Suma totală investită de E.ON România s-a ridicat la aproximativ 600.000 de euro.

Tehnologia led asigură o economie considerabilă de energie, consumul fiind cu circa 50% mai scăzut decât iluminatul cu becuri fluorescente şi cu circa 80% mai mic decât cel clasic, cu becuri incandescente. Totodată, durata medie de viaţă a tuburilor cu led este între 40.000 şi 70.000 ore, comparativ cu 15.000 de ore cât este durata de funcţionare a tuburilor neon fluorescente şi 750 ore pentru becurile incandescente tradiţionale.

Luxten Lighting Company

Sisteme, soluţii şi tehnologii eficiente pentru iluminatul public din Drobeta Turnu Severin

Proiectul de eficienţă energetică face parte din Programul de reabilitare şi modernizare a sistemului de iluminat public din Municipiul Drobeta Turnu Severin şi a vizat modernizarea şi optimizarea parametrilor tehnico-funcţionali ai sistemului de iluminat public din aria de proiect.

Proiectul este o replică a conceptului implementat la Bucureşti în anul 2014. Elementul de noutate îl constituie implementarea unei soluţii mixte de iluminat sodiu-LED şi testează capacitatea de adaptare şi replicare a conceptului în condiţiile specifice unui buget şi unei infrastructuri de iluminat într-un oraş din ţară cu un context administrativ şi financiar distinct de capitală.

Ţinta proiectului: obţinerea unei eficienţe energetice mai mare de 25% faţă de situaţia existentă.

Indicatorii proiectului:

  • Economia de energie – 81.28 MWh/an
  • Reducerea emisiilor de dioxid de carbon – 144.55 t CO2/ an
  • Eficienţa energetică – 30.86 %

Unicmar New Energy

Independenţă energetică la liceul tehnologic Ocna Mureş

În urma discuţiilor purtate cu conducerea Liceului tehnologic Ocna Mureş privind reducerea cheltuielilor cu energia termică şi electrică, precum şi reducerea poluării în mediul înconjurător s-a demarat proiectul de încălzire cu infraroşu şi sistem fotovoltaic.

Până în prezent s-a realizat trecerea de la încălzirea convenţională pe gaze, la încălzirea cu panouri cu infraroşu a Liceului, împreună cu sala de sport, urmând să realizăm sistemul fotovoltaic de aproximativ 100kwh şi de stocare a energiei pe timp de noapte, pentru a conferi în totalitate independenţă energetică şi direcţionarea surplusului de energie electrică spre alte instituţii publice. Fondurile pentru finanţarea lucrărilor au fost alocate de către Primăria oraşului Ocna Mureş, parţial, urmând ca pentru achiziţionarea sistemului fotovoltaic şi a celui de stocare a energiei să fie accesat un program de finanţare UE.

Obiectivul este reducerea cheltuielilor cu energia termică şi electrică din alte surse de energie cu energie regenerabilă, urmărind totodată reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca UTCN

Empower Your Building Efficiency, towards nZEB

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a lansat și derulat un proiect holistic de investigări pentru creșterea eficienței energetice în cele 32 de clădiri ale Universității, cu o suprafață total echivalentă de 108.397 mp, reflectate printr-o factură anuală de utilități (energie electrică și gaz metan) de 1.490.775 euro/an (28,26 GWh/an) aferentă ultimului an, şi un consum mediu specific primar de energie de 330 kWh/mp*an.

Totul a început de la o echipă de inginerie interdisciplinară, formată din 11 specialiști din cadrul UTCN, alături de 44 de studenți din facultățile de inginerie (lista nominală atașată) ale Universității (Managementul energiei; Surse regenerabile de energie; Instalații; Construcții civile; Arhitectură).

Abordarea a constat în audituri energetice pe specialități și coordonate între ele, respectiv implementări de soluții pilot de creștere a eficienței energetice, reflectate ca livrabil printr-un plan de soluții de eficiență, realist și atractiv: un impact în 2015 la nivelul de 10.840 MWh/an economii de energie, respectiv 1.092.000 euro/an economii de bani; reducerea facturii cu 73%, amortizarea pachetului în 7,2 ani.
_________________________________

Opt buni cunoscători ai industriei energetice din România s-au reunit în Juriul celei de-a treia ediții a premiilor energynomics și își vor exprima opțiunile online.

A treia Gală a premiilor energynomics vine cu o noutate față de edițiile din în 2013 şi 2014  – expoziţia Evolution de tehnologii şi soluţii pentru energie, organizată în cadrul evenimentului din 3 decembrie. Aflaţi detalii despre energynomics Awards Evolution 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *