Acasă » Electricitate » Efectul scăderii cotei verzi la 11,1%: piața inundată de certificate ieftine, prețul energiei crește

Efectul scăderii cotei verzi la 11,1%: piața inundată de certificate ieftine, prețul energiei crește

24 martie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Chiar dacă prețul certificatelor verzi (CV) va scădea, pe fondul reducerii cotei energiei verzi la 11,1% din cauza majorării cu 45-60% a producției, prețul electricității este de așteptat să crească. Majoritatea producătorilor de energie verde se grăbesc să-și vândă titlurile de subvenție, iar piața este inundată cu certificate, prețul lor fiind în cădere liberă.

”Piața va fi inundată de certificate verzi, iar prețul va scădea. Deja s-a ajuns la 28 de euro pe certificat, aproape de minimumul reglementat”, a declarat pentru energynomics.ro  Ionel David, președintele Asociației industriei Eoliene (RWEA). Dacă anul trecut cota de certificate verzi pentru toată energia verde a fost de 11,1%, iar pentru 2014 erau prevăzute 15%, guvernul a decis să scadă la nivelul de 11,1% și producția din acest an.

Astfel,  Departamentul pentru Energie a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede reducerea cotei de la 15% la 11,1% și pentru 2014.

”Practic, Transelectrica va emite certificate pe care producătorii nu vor avea cui să le vândă, în proporție de aproximativ 25%”, a mai spus David.

El estimează ca pe piață va urma o creștere a prețului energiei electrice, cu toate că producția de energie regenerabilă este estimată să crească cu peste 45-50% de RWEA, iar de ANRE, cu 60%. Prețul unor servicii conexe precum transportul au crescut, iar producătorii și distribuitorii clasici vor majora facturile, în pofida scăderii ponderii energiei verzi din total – cea blamată de marii producători industriali pentru pierderile de anul trecut și posibil și din 2014, alături de calendarul de liberalizare a prețului gazelor naturale.

ANRE: Producția de energie verde va crește cu 60%

Producția de energie electrică a României din surse regenerabile ar putea crește în acest an la 9-10 TWh, față de 6,3 TWh, cât a fost anul trecut, spun oficialii Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), citați de Agerpres.

„Anul trecut, producția de energie din surse regenerabile a fost de 6,3 TWh și ar putea crește la 9-10 TWh energie verde în România în 2014”, a spus Emil Calotă, vicepreședintele ANRE, cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind prețurile și tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

El a amintit că România și-a atins în acest an obiectivul asumat în fața Comisiei Europene, ca 24% din consumul de energie la nivelul anului 2020 să fie din surse regenerabile, astfel că în 2014 vor fi reduse cotele obligatorii anuale de energie regenerabilă.

„Având în vedere gradul realizării obiectivului din 2020, s-a creat posibilitatea reconsiderării cotei de energie anuală, ceea ce se întâmplă de la începutul anului 2014. Cota se reduce față de nivelul de 15% din motive de suportabilitate a consumatorilor finali, atât industriali cât și casnici, precum și pentru sustenabilitatea sistemului, ținând cont de nevoia de echilibru a sistemului energetic”, a precizat Calotă.

Preţul reglementat al energiei a crescut cu 6% la 1 ianuarie 2013

Preţul reglementat al energiei electrice a crescut la nivel naţional cu 6% la 1 ianuarie 2013, dar a scăzut cu 1,3% şase luni mai târziu, de la 1 iulie, a declarat Calotă.

Potrivit acestuia, principalele cauze care au dus la aceste modificări au fost: creşterea costurilor cu achiziţia energiei electrice ca urmare a înlocuirii unei cote din energia electrică livrată de Hidroelectrica pe contracte reglementate cu energie electrică livrată de OMV Petrom şi de Complexul Energetic, creşterea costurilor cu achiziţia certificatelor verzi de la 18 lei pe MWh, în perioada ianuarie – iulie 2012, la 30 de lei, în intervalul iulie – decembrie 2012, creşterea costurilor de furnizare, de la 4 lei, în primul semestru din 2012, la 4,2 lei, pe client, în a doua parte a anului.

De asemenea, au crescut tarifele de transport, distribuţie, sistem şi piaţă de la 1 ianuarie 2013, a scăzut cantitatea de energie livrată de producătorii clasici, ca urmare a creşterii producţiei din surse regenerabile, dar şi din cauza prognozei defavorabile a Hidroelectrica privind cantitatea de energie ce urma să fie produsă în 2013.

În raportul ANRE se mai arată că energia s-a scumpit, pe de o parte, din cauză că a crescut preţul combustibililor, iar pe de altă parte deoarece au urcat preţurile pe piaţa spot, ca urmare a situaţiei de forţă majoră în care s-a aflat Hidroelectrica pe fondul secetei.

„Ca urmare, tarifele reglementate pentru energia electrică livrată de furnizorii de ultimă instanţă consumatorilor casnici şi non-casnici care nu au uzat de eligibilitate au crescut la nivel naţional, începând cu data de 1.01.2013, cu 6%”, a precizat Calotă.

El a adăugat că, în urma modificării legislaţiei din domeniul energiei verzi, tarifele reglementate au fost din nou modificate la 1 iulie 2013, de data aceasta în scădere cu 1,3%.

Raportul mai arată că, în total, piaţa reglementată de energie a consumat, în 2013, cantitatea de 15,3 TWh.

Producătorul de energie nucleară a acoperit o treime din acest consum, furnizând pe piaţa reglementată 5,3 TWh, la un preţ de 142 de lei pe MWh, acesta fiind al doilea preţ ca mărime de pe piaţa reglementată.

Cea mai ieftină electricitate a fost produsă de Hidroelectrica şi a fost vândută pieţei reglementate cu 125 de lei pe MWh.

Producătorul de energie hidro a furnizat populaţiei şi firmelor din segmentul reglementat, anul trecut, o cantitate de energie de 3,9 TWh.

Următorul producător ca importanţă pentru populaţie este Complexul Energetic Oltenia, de unde au provenit 2,4 TWh de energie electrică, la un preţ de 190 de lei pe MWh.

Centrala OMV Petrom de la Brazi a livrat şi ea pe piaţa reglementată 1,5 TWh, la preţul de 169 de lei/MWh.

Totodată, Electrocentrale Bucureşti a furnizat 1,2 TWh, cu 189 de lei pe MWh.

Alţi producători care au alimentat piaţa reglementată, în 2013, au fost Complexul Energetic Hunedoara, Termica Suceava, Electrocentrale Oradea, CET Bacău, CET Arad, CET Govora, RAAN Drobeta Turnu-Severin şi CET Arad, conform Agerpres.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *