Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » E.ON vinde activele din Spania pentru 2,5 miliarde de euro

E.ON vinde activele din Spania pentru 2,5 miliarde de euro

28 noiembrie 2014
Consumatori
energynomics

E.ON vinde activele pe care le deţine în Spania pentru 2,5 miliarde de euro către banca de investiţii din Australia Macquarie Group şi fondul suveran al Kuweitului, pentru a reduce datoria de peste 30 miliarde de euro pe care o are grupul german de utilităţi, informează The Wall Street Journal.

Potrivit termenilor înţelegerii, Macquarie va acoperi 60% din costul tranzacţiei, iar Wren House Infrastructure Management, o divizie a Autorităţii de Investiţii din Kuweit, va contribui cu 40% din suma totală, potrivit surselor The Wall Street Journal. Acordul, care include şi cumpărarea datoriei acumulate de E.ON în Spania, a fost încheiat în urma unor negocieri exclusive purtate de Macquarie şi Wren House. Oferta finală a acestora a fost cu câteva sute de milioane mai mare decât ofertele competitorilor.

Printre grupurile care au înaintat oferte pentru preluarea activelor E.ON din Spania s-au numărat firma de investiţii CVC Capital Partners şi asocierea formată din Gas Natural şi Madrilena Red de Gas, un distribuitor spaniol de gaz deţinut de Morgan Stanley Infrastructure.

Divizia E.ON din Spania are aproximativ 1.200 de angajaţi, operează o reţea de distribuţie de 32.000 km şi furnizează energie către 688.000 de clienţi. E.ON vinde operaţiunile din Spania şi Italia, pentru a recupera o parte din investiţiile de 11,5 miliarde de euro în active făcute din 2007 până în prezent în Europa de Sud.

Din 2007, însă, cererea pentru energie pe pieţele europene a stagnat, iar valoarea activelor E.ON s-a redus la jumătate. E.ON vrea să strângă capital pentru a reduce datoria şi pentru a face faţă crizei din industria energiei, cauzată de cererea slabă şi de creşterea energiei din surse regenerabile în Europa.

De asemenea, compania germană se reorientează către pieţele din Rusia, Turcia şi Brazilia, mizând pe faptul că acestea vor creşte mai rapid decât pieţele europene. Grupul E.ON este activ în România pe piaţa furnizării şi distribuţiei de gaze naturale şi energie electrică, deservind aproximativ trei milioane de clienţi în 20 de judeţe din Transilvania şi Moldova.

Profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări al E.ON în România a crescut în primele nouă luni din acest an, în condiţiile în care, la nivel global, compania germană a raportat un profit EBITDA în scădere cu 7% şi o pierdere netă de 14 milioane de euro.

În aprilie, E.ON România a previzionat o cifră de afaceri în creştere pentru acest an, în condițiile în care liberalizarea pieței de energie şi gaze continuă. De asemenea, E.ON a estimat că volumele de gaze şi energie care vor fi comercializate în acest an se vor situa la nivelul din 2013.

Volumele de gaze şi energie vândute anul trecut de E.ON România au fost de 29,4 TWh, cu 13% sub nivelul din 2012. Cifra de afaceri consolidată a E.ON România a scăzut anul trecut față de nivelul din 2012, la 4,65 miliarde de lei (1,05 miliarde de euro), în principal din cauza diminuării volumelor de gaze şi electricitate comercializate.

Sursa

Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *